Het was een week van verkneukelen. Ik had een uitnodiging op zak om in de Watertoren van Assendelft een kaasfondue avond te beleven. De watertoren in Assendelft heb ik leren kennen toen ik daar vijf avonden lezingen mocht houden, terwijl er toen lekkere stamppotten werden geserveerd. Een doorslaand succes.
En nu was het tijd voor iets nieuws. Voor kaasfondue, in de versie ‘traditioneel’ en een met extra knoflook! Deze uitnodiging, waarbij ik ook een huisgenote mocht meenemen om mee te proeven, liet mij het water al bij voorbaat over de lip lopen bij het vooruitzicht van mijn favoriete kostje. Onze gastheer Martijn haalde huisgenote Monica en mijn persoontje op en voerde ons in de lift naar de bovenste verdieping van de bijna 42 meter hoge watertoren, waar ons niet alleen een gezellig restaurant, maar ook een adembenemend uitzicht wachtte. ‘Voor de liefhebbers zal ik na het eten een rondleiding geven, waarbij jullie Noord-Holland “en rond” kunnen zien!’, beloofde Martijn.
De naam kaasfondue is afgeleid van het Franse woord ‘fondre’ (= smelten). Maar toch staat de kaasfondue als Zwitserse uitvinding in de boeken sinds 1768. De gasten namen hun plaats in en bogen zich over de geestige menukaart met daarop de klassieke huisregels over de ‘fondue-etiquette’, zoals: ‘verlies je als eerste je broodje in het pannetje? Volgens de traditie mogen je tafelgenoten dan een passende straf bepalen. Jij mag bijvoorbeeld het volgende etentje organiseren, de rekening betalen en wat ons betreft mag je ook de afwas doen!’ Als de bodem van de pan in zicht komt, dan blijft er iets heerlijks achter. Op de bodem van de kaasfondue heeft zich een klein hard korstje gevormd. Eerst wordt deze voorzichtig losgemaakt. Daarna wordt deze ‘croûte’ in gelijke stukjes verdeeld. Iedereen neemt dan een borreltje met een stukje van de croûte. Als deze op is, is de kaasfondue ten einde. Wel moge het u bekomen!
Lees ook: Toverpannenkoeken
Monica en mij is het zeer goed bekomen. Wij zijn nu druk aan het plannen wie van onze vrienden de volgende keer met ons mee mogen. En nu heb ik het nog niet eens gehad over de adembenemende rondleiding van Martijn. Tip van mij: naast het klassieke witte wijntje is het handig een kopje hete thee bij de fondue te drinken. Dat wijntje neem je er gewoon bij. Maar bij een koude drank krijg je koude klonten in je maag. Dus: ook hete thee!
Volg De Watertoren van Assendelft via Facebook en Instagram. Wil je er, net als Marjan, ook een keer kaasfonduen? Reserveer dan via e-mail (dewatertorenvanassendelft@gmail.com) of via WhatsApp: 06-15183268.