Mijn jongste kleindochter Emelie behartigt het contact met oma op het thuisfront. Pa, ma, Emelie en Veerle reizen door Europa en zijn zojuist aangekomen in het Berner Oberland. Waar Emelie mij vertelt over de plekken, waar ik vroeger met haar vader in zijn jonge jaren wandelde. Het hotel waar wij met de hele familie sliepen, het pad langs de beek, waar ik nog eens uit een antiekwinkeltje een spiegeltje kocht van een oude boer, wat nu bij hen op de plee hangt. Mijn oude hart veert vrolijk op bij het mooie vakantieverslag van mijn jongste kleindochter. Zo reis ik vanuit de regen toch een beetje met ze mee. Het is ook heel leuk om te zien, dat al die reizen en vakanties die we vroeger met de hele familie deden, nu terugkeren in de verslagen van mijn kleinkinderen.

Tip van oma: neem je kinderen altijd mee op reis, dan leven de verhalen door de generaties mee in de familie.

Ik denk dat ik uit nostalgische overwegingen maar eens een portie kaasfondue ga eten in het kleine restaurant hier in de buurt, om dat oude vakantiegevoel nog even terug te halen. Ook leuk is het eten van de hete heerlijke Spaanse chorizo worst die mijn adjudant op zijn vakantie voor mij kocht. Hij kruiste zelfs de Spaanse grens om die heerlijke worst voor mij te scoren. Ik eet een hompje, sluit mijn ogen en hoor een stampende zapateado! Een van de dingen die ik in mijn lange leven heb verzuimd, is om nog eens een tangolesje te nemen. Dat zie ik mij met mijn rollator toch niet meer verwezenlijken.

Lees ook: ‘Probeert u het later nog eens’

Toch heb ik ooit eens tijdens de Nederlandse Dansdagen een groep mensen met beperkingen de mooiste dansen zien performen. De leraar paste de muziek meesterlijk aan, het was een van de meest ontroerende voorstellingen die ik in mijn leven zag.  Ik ontdekte dat in het land van de beperkingen er nog veel mogelijkheden zijn om je te bewegen op een aangepaste manier.

Voordat ik deze column ga posten, kijk ik even naar buiten: eindelijk zijn de zonnestralen er weer. Ik besluit dan maar om vanavond zomerzuurkool te eten met daarbij een heerlijk hompje Spaanse hete chorizo worst. En om uit te kijken naar het volgende vakantieverslag van mijn kleindochter.

Marjan Berk