De aanwezigheid van water zorgt ervoor dat meer diersoorten je tuin of balkon bezoeken. Heb jij weleens nagedacht over het aanleggen van een vijver(tje)?

Je tuin of balkon is de plek waar je even tot jezelf kunt komen en je kan genieten van alles wat er leeft, groeit en bloeit. Je neemt de geur van de bloemen in je op, je hoort het gekwetter van de vogels en je ziet hoe de vlinders en de bijen van bloem naar bloem vliegen om zich te voeden met nectar. Deze verscheidenheid aan planten- en diersoorten noemt men biodiversiteit en is zeer belangrijk.

Houd diverse diersoorten in stand

Natuurlijk heeft niet iedereen plek voor een flinke vijver, maar dat is ook niet nodig. Het kleinste waterpartijtje zorgt al voor meer diersoorten in je tuin. Vogels komen badderen, verschillende roofinsecten komen zich voeden met o.a. muggenlarven en in de avond komen egels tevoorschijn om te drinken. Ook amfibieรซn maken dankbaar gebruik van een vijvertje doordat ze hun eitjes afzetten op de planten in het water. Dit is niet alleen leuk om te zien, maar ook belangrijk voor het in stand houden van deze diersoorten. Veel amfibiesoorten staan onder druk doordat hun leefomgeving drastisch afneemt. Door water toe te voegen in je tuin draag je bij aan het in stand houden van diverse diersoorten.

Plek van de vijver

Het aanleggen van een vijver is niet moeilijk. Voordat je begint, moet je eerst bedenken wat de ideale plek is. Hierbij is de hoeveelheid licht van belang. Te veel zonlicht zorgt voor algengroei, wat de groei van andere planten belemmert. Daarom is het ook het beste om de vijver op een plek aan te leggen die alleen in de ochtend of avond zon krijgt. Vijverplanten krijgen hierdoor genoeg daglicht om te groeien.

Lees ook:ย Intratuin: In mei leggen alle vogels een ei!

Hoge bomen

Door de aanwezigheid van bomen en hoge beplanting creรซer je op een natuurlijke manier beschutting en schaduw rondom je vijver. Toch is een hoge boom niet ideaal en er kunnen zelfs problemen ontstaan. Met name in de herfst, wanneer het blad van de boom valt. De bladeren vallen in de vijver, gaan ontbinden en kunnen een te zware belasting zijn voor het evenwicht in de vijver. Hoge beplanting zorgt voor minder problemen en zorgt voor beschutting en schaduw.

Beplanting

Zuurstofplanten groeien volledig onder water en onttrekken tijdens hun groeiproces voedingsstoffen uit het water en zetten dit om in zuurstof. Hierdoor krijgen algen geen kans om te groeien. Moerasplanten staan met hun wortels in het water terwijl de rest van de plant boven het water uitsteekt. Deze worden vaak voor de oevers gebruikt om op deze manier een natuurlijke overgang te creรซren van oever naar water.