Zonder pailletten en kralen heten ze ‘gewoon’ Thom Rijpstra en Robert Anthony. Maar heel Amsterdam kent hen natuurlijk als de Gebroeders Grimm, ‘roze boegbeelden’ van de stad en paradijsvogels met een boodschap.

Ze ogen als fonkelende sterren die zo uit een sprookje van hun schrijvende naamgenoten lijken gestapt. ‘Daar is onze naam ook van afgeleid’, aldus de gebroeders, die in werkelijkheid al jarenlang elkaars partners zijn. Mokum Magazine bereikte het onthutsende nieuws dat de kleurrijke gastheren en ceremoniemeesters langzaam denken aan hun pensioen. Dat gaat zomaar niet! Want de Grimms zijn een begrip. Vóór corona kon je bijna geen groots evenement bezoeken zonder deze twee iconische gentlemen, Pride-ambassadeurs en voorvechters voor welke vorm van seksuele geaardheid dan ook tegen te komen. ‘Verbinders’, zo noemen ze zich graag. Mannen met een missie voor tolerantie en acceptatie.

Ze ontmoetten elkaar – rond 1994 – in De Krokodil, een intieme gaybar vlak naast de legendarische discotheek iT. Thom: ‘Robert legde een hand op mijn knie en ik was verkocht.’ Het werd het begin van een haast on-Hollandse extravagantie, die verder reikt dan het begrip ‘paradijsvogels’. Ontelbare sterren en notabelen gingen en gaan met hen op de kiek. Op de begrafenis van Eberhard van der Laan hielden ze beiden in Het Concertgebouw, op verzoek van de overledene, de wacht naast zijn kist. Een eer, vinden de mannen nog altijd.

Lees ook: Dadara: ‘Alleen de boete van 400 euro bleef, maar dat was het allemaal waard’

Het begon allemaal als ‘een grap’, zeggen ze. Voor een bezoek aan de Stadsschouwburg had Robert de mouwen van hun ‘pakkies’ voorzien van zo’n driehonderd kralen en pailletten. ‘Naast ons maakte een man een compliment. En Robert zei: ‘Het kan nog véél beter!’ Die man bleek Henk Krol en de ‘pakkies’ werden vervolgens door Robert omgetoverd tot ware kunstwerken: schoenen, hoeden, jassen en boa’s met soms wel 70.000 glinsterdingetjes. Vier maanden werk voor één creatie. Niet voor niks is hun leus: ‘add a touch of class with the glitter and glamour of the Grimm Brothers.’ En ja mannen, dat moet zo blijven!

Tekst Corrie Verkerk Foto Pieter Dammen

 

Gebroeders Grimm