Mokum Magazine hoofdredacteur Martijn van Stuyvenberg (46) zit dit jaar 25 jaar in het vak. Hij werkte voor de grootste tijdschrifttitels van Nederland en interviewde (inter)nationale wereldsterren als Beyoncé, Eminem, Robbie Williams, Fergie, Janet Jackson, Matthijs van Nieuwkerk en Rihanna. In ‘Off The Record’ vertelt hij de verhalen achter de schermen.

De meest opmerkelijke ‘journalistieke’ poets die ik ooit heb gebakken, was met Matthijs van Nieuwkerk. Ik wilde hem heel graag op de cover van Mokum Magazine, maar ik had geen schijn van kans: hij liet zich nooit interviewen. ‘Tenzij het voor een jonge journalist is, dan maakt hij heel soms nog weleens een uitzondering’, kreeg ik van iemand van de DWDD-redactie te horen. Dat bracht me op een idee. Ik stuurde een berichtje naar mijn neef(je) Leandro en informeerde of hij nog altijd journalistieke aspiraties had. Toen hij dat bevestigde, vroeg ik of hij een poging wilde wagen om als redacteur van de schoolkrant Matthijs van Nieuwkerk te interviewen. ‘Wie is dat?’, vroeg hij.
Ik gaf hem de gegevens van het management van Van Nieuwkerk, dat hem vervolgens afwimpelde met de suggestie om eens een uitzending van DWDD bij te wonen en het aan Matthijs zélf te vragen. Ze hadden natuurlijk allang gezien dat hij aan de andere kant van het land woonde en trokken dit slimme rookgordijn in de categorie ‘dat doet ‘ie toch niet’ op. ‘Dan neem je maar een dag vrij en dan gaan wij binnenkort samen naar een uitzending van De Wereld Draait Door’, zei ik en dat deden we. Maar wát een geluk hadden we toen wij in de studio twee plekken pal achter Van Nieuwkerk kregen aangewezen. Direct na afloop liep Leandro meteen op hem af, stelde zich netjes voor en vroeg of hij hem een keer mocht interviewen. Van Nieuwkerk reageerde verbaasd, gaf aan dat het niet op dat moment kon, maar dat hij wél een afspraak mocht maken via zijn management. En zo meldde hij zich opnieuw bij ‘Mevrouw de Manager’ met de mededeling dat hij nu een officiële toezegging van de populaire presentator op zak had. En toen kwam er alsnog een datum waarop mijn 14-jarige neefje al zijn (lees: mijn) vragen op Van Nieuwkerk mocht afvuren. Ik stond ervan versteld hoe open en uitvoerig Matthijs antwoord gaf en de ene na de andere originele anekdote vertelde. Hij gaf zelfs antwoord op de vraag waarom hij zijn trouwring niet meer droeg, wat later veelvuldig zou worden geciteerd door andere media (zie: https://www.nu.nl/…/matthijs-van-nieuwkerk-deed…).
Leandro was de held van zijn school en leverde op basis van zijn gesprek ook vol trots zijn eerste coverstory voor Mokum Magazine in. Op de dag van verschijning van dat nummer werd ik ’s ochtends gebeld. ‘Met Matthijs van Nieuwkerk. Ik krijg net een Google Alert: ik sta op jouw blad!’ Aan zijn stem hoorde ik dat hij verontwaardigd was. Ik vroeg wat het probleem was en of er onjuistheden in het artikel stonden, maar dat bleek niet het geval te zijn. ‘Het is verder een uitstekend verhaal, maar ik snap niet dat jij als hoofdredacteur zaken doet met een kind van 14!’, brieste hij. Ik legde uit dat het mij niet zoveel uitmaakt of een goed verhaal is geschreven door een journalist in spe van 14, of door een oude rot in het vak van 95 en of hij het nou echt zó erg vond dat ‘ie op de cover stond. ‘Ik ga Leandro zo bellen en hem vertellen dat hij DUIZEND STRAFREGELS heeft verdiend!’, zo besloot hij het telefoongesprek.
Tot op de dag van vandaag heeft Van Nieuwkerk de opgelegde duizend strafregels niet van Leandro – die uiteindelijk geen journalist is geworden – ontvangen. Wél brachten we twee grote bossen bloemen (één voor hem en één voor zijn manager, die ongetwijfeld flink op haar lazer heeft gehad) én een mooi bierpakket naar het kantoor van zijn management met onze verontschuldigingen. En zo ging ons aller leven weer vrolijk en ongecompliceerd doorrrrrrrrrrrr.