Het voorjaar is weer begonnen en wat is dat een prachtig gezicht! De bomen maken nieuwe bladeren aan, de bloesembomen staan volop in bloei en het is weer lekker lang licht. Al vroeg in de ochtend hoor je gezang, gekwetter en geroffel en zijn vele vogels druk in de weer met het maken van een nest of het verzorgen van hun jongen.

MEREL

De merel is vaak de eerste vogel die je in de ochtend hoort zingen, zo’n drie kwartier voor zonsopgang. Het gezang van de merel is een rollend en helder geluid. Wanneer er gevaar is, slaan ze alarm met een snel en hard geluid. De merel broedt van half maart tot in juli en heeft vaak 2 tot 3 legsels per broedseizoen met elk 4-5 eieren. Het nest bevindt zich vaak in een struik of heg en wordt gebouwd van takjes, grassen, bladeren en mos. Na een broedperiode van een halve maand komen de jongen volledig naakt uit het ei. In de twee weken daarna krijgen ze een bruin verenkleed en zijn ze klaar om uit te vliegen. Het mannetje voert de jongen daarna nog zo’n twee weken bij, terwijl het vrouwtje alweer bezig is met het restaureren van het nest voor een volgend broedsel.

SPECHT

De grote bonte specht heeft een heel andere manier om een nest te maken. Spechten hakken in bomen een nestholte uit, bij voorkeur in zachte bomen, zoals berken. Zowel het mannetje als het vrouwtje hakt om de beurt het hol uit en dit duurt zo’n drie weken tot het een geschikte broedplek is. De eieren worden in het ronde gat gelegd, gewoon op het hout. De broedperiode begint vanaf april en ze hebben maar één legsel met 4 tot 7 eieren. Na een broedperiode van bijna twee weken, waarbij zowel het mannetje als het vrouwtje op de eieren zit, komen de jongen uit het ei. De drie weken daarna worden ze door beide ouders verzorgd en vliegen ze uit. De jongen worden op dat moment verdeeld over de ouders en worden nog zo’n 10 dagen verzorgd.

Lees ook: Tuinieren tijdens een lockdown? Intratuin Amsterdam tipt!

HELP DE VOGELS EEN HANDJE

Door je tuin of balkon op de juiste manier in te richten kun je de vogels in jouw omgeving een handje helpen. Hierbij is beplanting zeer belangrijk. Zo kun je met verschillende soorten struiken, klimplanten en hagen beschutting bieden aan vogels en kunnen mussen, merels, roodborstjes en andere laag broedende vogels zich hier gaan nestelen. De vogels kunnen zich tevens voeden met de zaden en bessen van deze beplanting. Door je tuin ‘lekker rommelig’ te laten, kunnen vogels deze materialen gebruiken om hun nest te maken. Daarnaast zorg je op deze manier voor een verscheidenheid aan insecten dat weer voedsel is voor vele vogels. Natuurlijk mag water ook niet ontbreken in je tuin. Zonder water is er immers geen leven mogelijk. Niet alleen is het een voedselbron voor vele vogels, ook badderen ze graag in het water om hun verenkleed in topconditie te houden. Door een drinkschaal voor vogels neer te zetten, voorzie je ze al in deze behoefte.

BIJVOEREN?

Ja, je mag de vogels ook in het voorjaar bijvoeren. In deze periode hebben onze gevleugelde vriendjes het erg druk met het bouwen van een nest en het grootbrengen van hun jongen en verbruiken ze dus veel energie. In een vogelvriendelijke tuin zijn insecten vaak ruim voorradig en dit is een goede eiwitbron. Toch kun je de vogels helpen door in de lente voedsel aan te bieden waarin voldoende kalk en eiwitten zitten, zoals 4-seizoenen strooivoer en gedroogde meelwormen. Op deze manier help je de vogels en kun je genieten van het gekwetter in je tuin.