Afgelopen zomer hebben we te maken gehad met extreme droogte en langdurige periodes met temperaturen van boven de 30ยฐC. Door alle veranderingen van het klimaat zal dit vaker voor gaan komen en daar kunnen we ons maar beter op voorbereiden. Zo ga je voorbereid de zomer in en kun je genieten van je welverdiende vakantie.

Het allerbeste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat de warmte wordt opgenomen door je omgeving, zodat het niet zo warm wordt in en rondom je huis. Door je omgeving te vergroenen, zorg je voor een natuurlijke isolatie en draag je ook nog eens bij aan een gezonde leefomgeving. Zo kun je een geveltuin aanleggen, het dak bedekken met sedummatten en bomen plaatsen in je tuin. Het regenwater wordt opgenomen en opgeslagen in bepaalde planten waardoor deze reserves hebben voor de droge periodes. Daarnaast zijn bomen onmisbaar in een tuin, zij zorgen voor schaduw en verkoeling.

Geef planten vaker water

Het is noodzakelijk om je planten vaker water te geven tijdens droge periodes. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van verschillende factoren, zoals de plek van je tuin of balkon en welke plantensoorten er staan. Met extreme warmte is het belangrijk om de planten en het gazon in de vroege ochtend en in de avond water te geven, om zo verbranding van de bladeren en het gras te voorkomen. Tijdens je afwezigheid kun je een watergeefsysteem aansluiten zodat je tuin toch voldoende water krijgt. Dit systeem sluit je aan op de kraan en is voorzien van een klein computersysteem met verschillende instellingen. Op deze manier kun je zelf bepalen wanneer en hoe lang er water wordt gegeven.

Lees ook:ย Intratuin: Zonder water is er geen leven

Tips voor kamerplanten

Het watergeefsysteem kun je ook voor je kamerplanten gebruiken. Want ook zij hebben vaker behoefte aan water tijdens het warme weer. Je kunt ook gebruik maken van een druppelaar waar je een drinkfles op kan zetten. Met deze druppelaar kun je de hoeveelheid instellen, zodat iedere plant naar eigen behoefte water krijgt. Een Calathea heeft tenslotte meer water nodig dan een Sansevieria. Ook kun je de planten een stukje van het raam plaatsen, zodat ze niet in het directe zonlicht staan. Ben je thuis met de warme dagen, dan kun je de kamerplanten het beste 2 ร  3 keer per week besproeien met water, met uitzondering van planten met harig blad. Op deze manier gaat de luchtvochtigheid omhoog en dat is beter voor de leefomgeving. Zowel voor de planten als voor jezelf!

Zorg voor de dieren

Niet alleen de planten hebben het zwaar in de warmte, ook dieren hebben er last van. Zorg daarom voor verschillende waterbronnen in je tuin voor o.a. de vogels en egels. Een vijver in je tuin zorgt voor verkoeling en veel dieren maken hier gebruik van. Door een drinkschaal met water neer te zetten, help je de dieren in deze extreme warmte.

 

zomer