Mokum Magazine lezers stellen elke maand een vraag aan de knapste tuinman van Nederland: Timme Wielinga! Joyce wil weten welke planten geschikt zijn voor haar dakterras?

Op mijn (beschutte) dakterras is het vaak ontzettend warm in de zomer. Welke (grote) planten kunnen tegen een stootje en zou jij kunstgras eventueel adviseren?
Joyce

Lees ook: Intratuin: Zonder water is er geen leven

‘Ook op een dak kun je een mooie tuin aanleggen, waarbij je rekening moet houden met zon, wind, drainage en het geven van water. Vaak worden er planten geplaatst uit het mediterrane gebied, zoals de olijfboom, oleander, vijgenboom, citrusboom, palmen, lavendel en rozemarijn. Deze planten kunnen goed tegen de warmte en droogte. Met warm weer zul je deze planten dagelijks water moeten geven. Vaak wordt er hier gebruik gemaakt van een watergeefsysteem. Toch kun je op verschillende manieren de warmte beperken, zodat je meer verschillende soorten planten kunt plaatsen en zelf ook nog in de schaduw kan zitten. Denk hierbij aan een afdak gemaakt van een trellisscherm waar je klimplanten zoals druiven, kiwi of blauwe regen tegenaan laat groeien. Zij kunnen prima tegen de zon, mits ze voldoende water krijgen. Op deze manier zorgen ze voor schaduw en verkoeling. Door sedummatten of graszoden aan te leggen op je dakterras zorg je voor verkoeling. Tegels, hout en kunstgras houden juist warmte vast. Kunstgras raden we af, het houdt warmte vast en draagt ook niet bij aan een gezonde leefomgeving.’