Niet alleen pepernoten, marsepein en schuimpjes liggen op tafel tijdens de lange winteravonden. Ook de speculaasjes mogen niet ontbreken. Waar scoor je de lekkerste van Amsterdam?

1 Gebroeders Niemeijer

Nieuwendijk 35
Betaald: €3,95
Aantal: 8 koekjes
Oordeel:Een heel mooi koekje met een prachtige, glanzende kleur. Superzacht, boterig en het heeft een zanderige structuur. Wij worden hier heel, héél gelukkig van.
Cijfer: 10

2 de Bakkerszonen

Mosveld 113
Betaald: €3,25
Aantal: 15 koekjes
Oordeel: Weer glanzende exemplaren, alleen zijn deze iets donkerder. Smelten weg op je tong en de smaak is subtiel. De speculaasjes hebben een lekkere bite. Een uitstekende runner-up.

3 Hartog’s Volkoren

Wibautstraat 77
Betaald: €5,94
Aantal: 23 koekjes
Oordeel: De winnaar van de speculaasbrokkentest van 2018 heeft de traditionele versie, met een molentje als motief. We proeven die typische, fijne Hartog signatuur. Goed, maar niet gelukzaligmakend.

4 Le Perron

Middenweg 59
Betaald: €4,10
Aantal: 14 koekjes
Oordeel: Ook een klassiek speculaasje, dat iets breder en harder is dan de exemplaren van de concurrentie. Maar ook iets droger. We raden hier een kopje thee bij aan.

5 Bakkerij Westerpark

Van Limburg Stirumstraat 34
Betaald: €5,50
Aantal: 24 koekjes
Oordeel: In 2022 werden deze speculaasjes nog uitgeroepen tot de beste van Noord-Holland door vakblad Bakkers in Bedrijf. Ze hebben een zeer gebruikelijk uiterlijk, maar vallen naar onze smaak in de categorie ‘wie zoet is, krijgt lekkers’. Oftewel: de hoeveelheid suiker staat ons tegen.

6 Bakkerij Balvert

Waldenlaan 2
Betaald: €5,95
Aantal: 22 koekjes
Oordeel: Ze zijn gul met deze met flinterdunne amandelschijfjes besprenkelde speculaasjes. Dit koekje kruimelt, is hard, te zoet en niet bijzonder. De harde constatering luidt dat de duurste ook de minst lekkere is.

Productie Boris van Leeuwen, Martijn van Stuyvenberg Foto Wouter Supardi Salari /Unsplash