Herfst, wind, regen en kou: de perfecte omstandigheden om een Amsterdams bokbiertje te drinken. Welke stadsbrouwerij maakt de lekkerste?

 

1 Brouwerij De 7 Deugden - Bock + Sprong

Betaald: €3,30
Omschrijving: Met 7% ietsje zwaarder dan een klassiek bokbier. Ook heeft deze een klein zoetje.
Oordeel: De hoppige geur en smaak doet ons denken aan IPA. Smaakvol en iets bitter. Het zoetje bevalt ons, het bier heeft een fijne, ‘droge’ afdronk en valt niet heel zwaar. We drinken maar al te graag door.
Cijfer: 10

2 Brouwerij Walhalla - Heimdall Imperial Rye Bock

Betaald: €4,-
Omschrijving: Een vrij jonge brouwerij uit Noord, die sinds 2015 bestaat. Dit is een vrij zware rogge dubbelbok van 8,5%. De rogge zorgt voor een dikker mondgevoel.
Oordeel: Wij voelen ‘m snel zitten. Hier krijg je er niet snel meerdere van op. Uitstekend te combineren met vlezige smaken en deze past goed bij een druilerige herfstdag. Let op: dit is wel een biertje voor gevorderden.

3 Brouwerij ’t IJ - IJbok

Betaald: €3,15
Omschrijving: Misschien wel de bekendste brouwerij van de stad. Heel toegankelijk bokbier en met 6,5% is deze klassieker makkelijk te drinken.
Oordeel: Wij zijn allereerst fan van het etiket! Schuimt behoorlijk bij het inschenken. Dit is er zo een waar je er wel een paar van op kan. Voor de beginnende bokbierdrinker is dit een prima starter.

4 Brouwerij Homeland - Scheepsbok

Betaald: €4,50
Omschrijving: Deze komt uit 2021 en heeft 2 jaar gerijpt in de kelder. Dat zorgt ervoor dat het een port-achtige smaak krijgt. Het recept werd in eerste instantie ieder jaar aangepast. Daar kwam een einde aan toen deze brouwerij in 2022 de titel ‘beste bokbier van Nederland’ bij de Dutch Beer Challenge won.
Oordeel: Homeland heeft altijd stijlvolle en creatieve etiketten. Na één slok slaan de smaken in als een bom. We proeven pannenkoekenstroop en de karamel-achtige aroma’s blijven lang hangen. Heel bijzonder.

5 Brouwerij Poesiat & Kater - Van Vollenhoven Bokbier

Betaald: €3,75
Omschrijving: Een klassiek bokbiertje van 6,5% met een iets zoetere smaak. En dat mag bij een Nederlands bokkie.
Oordeel: Hij is een beetje waterig en daarom een doordrinker. In tegenstelling tot de andere bokbieren valt deze niet zwaar. Wel missen we authenticiteit.

6 Brouwerij K.E.G.S. - Primal Rye Rogge Bock

Betaald: €4,-
Omschrijving: Dit biertje is gemaakt in samenwerking met graanspecialist Zonnespelt en Morebeer Brewing. Bij het brouwen is gekozen voor de Sint-Jan rogge, een eeuwenoud graan dat zorgt voor een vol biertje.
Oordeel: Ruikt naar 0% bier, is erg bitter en compléét anders dan de rest. Het is vooral een erg volle bok met een droppige nasmaak. Een perfecte combi met een kruidig stoofpotje op een winterse dag.

Productie Boris van Leeuwen, Koen van Assema en Gijsje van den Boogaard