Er zijn weinig dingen net zo bevredigend als een pistolet gevuld met een bal gehakt en satésaus. Maar waar scoor je het lekkerste broodje bal van Amsterdam?

1 Hergo

Maasstraat 53
Betaald: €5,40
Oordeel: Meteen bij de eerste hap zijn we verkocht. De dun gesneden plakjes zijn heerlijk gekruid en hebben een fijn krokant randje. Het broodje is vers, warm en knapperig en de saus smaakt écht naar pinda. Hergo ‘De slager met ’n koksmuts’ maakt haar naam en faam volledig waar.
Cijfer: 10

2 Slagerij de Schuyt

Johannes Verhulststraat 106
Betaald: €4,95
Oordeel: Een drukke zaak waar ze alle tijd nemen voor hun clientèle. Het vlees is zacht en sappig (inderdaad: ‘dat zei mijn vrouw ook vannacht’). Dit is het balletje zoals je ‘m bij oma at en/of eet. De saus is een tikkeltje aan de zoete kant, maar dit is wel wat je hoopt te krijgen wanneer je een broodje bal bestelt.
Cijfer: 9,5

3 Slagerij Meester

Bijlmerplein 87
Betaald: €4,80
Oordeel: We komen op een woensdag binnenwandelen en het is er gigantisch druk. De lange rij wordt echter pijlsnel weggewerkt. Ook deze variant is smeuïg en lekker gehakterig. De saus speelt een bijrol, maar smaakt prima. Wij snappen wel waarom deze zaak zo populair is.
Cijfer: 9+

4 De Nieuwe Rai

Europaplein 1
Betaald: €6,40
Oordeel: Deze winkel lijkt op een broodjeszaak uit de vorige eeuw. Er wordt veel saus op het bammetje geserveerd en deze heeft een zachte smaak. De gehaktplakken zijn dik gesneden. We proeven fijn gehakte ui, die heerlijk tot uiting komt in de smaak.
Cijfer: 9

5 Van Dobben

Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9
Betaald: €5,60
Oordeel: Dit is typisch Van Dobben. Een kleffe witte bol waarvan de simpelheid ervan afspat. En juist dát maakt het zo lekker. Het kadetje blijft authentiek. De saus is licht pittig, iets wat ons bevalt. Droge opmerking van onze kersverse redacteur: dit is gewoon een geil balletje.
Cijfer: 9-

6 JWO Lekkernijen

Tweede Goudsbloemdwarsstraat 1
Betaald: €4,50
Oordeel: Rond de lunchtijd is deze populaire zaak in de Jordaan altijd propvol. We bijten in een knisperend puntje met warm, zacht vlees en een pikant sausje. Dit exemplaar is eenprima tussendoortje.
Cijfer: 8,5

7 Koeman’s Belegde Broodjes

Amstelveenseweg 284
Betaald: €4,75
Oordeel: Dit is het standaard broodje bal: geen uitschieter, maar ook geen teleurstelling. Twee halve bollen gehakt met daarop een lekkere portie satésaus. Dit is de klassieke bal gehakt zoals we die kennen uit de voetbalkantine.
Cijfer: 8+

8 Koopman

Elandsgracht 100HS
Betaald: €4,25
Oordeel: Terwijl we in de rij staan, spotten wij Goldband-zanger Karel Gerlach. Het broodje bal is hier duidelijk de favoriet van de klanten, ze vliegen over de toonbank. Qua uiterlijk lijkt het op grillworst. Er is weinig saus, waardoor je deze goed proeft. Het vlees zou smeuïger en smaakvoller kunnen.
Cijfer: 8

9 Slagerij Bührs

Veemkade 1262
Betaald:
€4,95
Oordeel: Ook deze slager heeft het gigantisch druk rond lunchtijd en ook hier is iedereen best vlot ‘aan de beurt’. Het robuuste gehakt is gesneden in dikke plakken. Het vlees is juicy en het heeft een licht zure smaak. Niet denderend, maar wel een nette score.
Cijfer: 7,5

10 Broodje Mokum

Rozengracht 26
Betaald: 7,70
Oordeel: Allereerst: die prijs! Ter geruststelling: je krijgt wel iets meer dan bij de concullega’s. Of we er sla bij willen? Nee, bedankt! ‘Jullie weten niet wat je mist’, roept de dame achter de toonbank. Nou, vooruit dan maar. De sla is inderdaad een verfrissende toevoeging en maakt veel goed bij deze wat sompige baguette.
Cijfer: 7+

11 Slagerij Vet

Zeedijk 99
Betaald: €4,95
Oordeel: Op dit broodje zien we een roodkleurige (?) bal. Het bevat weinig saus, maar deze is dusdanig zuur dat het overheerst. Vet heeft andere klassiekers die hoger aangeschreven staan. Nee, hier zijn we niet bepaald ondersteboven van.
Cijfer: 7

12 Slagerij Kaddour Noord

Gentiaanstraat 13 Betaald: €4,50 Oordeel: Deze variant is een lust voor het oog, mooi afgewerkt met peterselie en keurig gepresenteerd. Satésaus hebben ze niet. Het vlees is erg kruidig en brengt je in Turkse sferen.Als je eens iets anders wilt dan een klassieke bal, is dit zeker een aanrader. Cijfer: 7-

13 Broodje Vasum

Tt. Vasumweg 97
Betaald: €5,50
Oordeel: Dit broodje is zoet, dankzij de (positieve) overvloed aan gekarameliseerde ui. Het laat een sterke nasmaak achter in je mond, die je ook niet snel kwijtraakt. Het gehakt heeft een vreemde textuur en is een beetjestuiterballerig’.
Cijfer: 6,5

14 Comestible Kinders

Westerstraat 189
Betaald: €5,50
Oordeel: Soms eet je een broodje bal met pindasaus waarna je na een paar uur denkt: wat heb ik vanmiddag ook alweer gegeten? Na een kleine oprisping: ‘oh ja, een broodje bal met pindasaus!’ Deze valt in de categorie: je krijgt nooit een tweede kans om een goede eerste indruk te maken.
Cijfer: 6

15 Broodje Daan

Jan van Galenstraat 219
Betaald: €5,05
Oordeel: Kerrie! Dat hadden we nog niet geproefd bij de anderen. Jammer dat deze bal te droog en te kleverig is. Het lijkt erop alsof ‘ie te lang gebraden is. Hier kan je wel een glaasje water naast zetten.
Cijfer: 6-

16 Vincent Traiteur en Slagerij

Wibautstraat 41
Betaald: €5,50
Oordeel: Deze dikke bal is in kwarten gesneden. Maar al snel valt ons oog op de saus, een merkwaardige drab die ons enigszins verbaast. Hoewel het balletje op zichzelf niet vies is, is de uitdrukking ‘het oog wil ook wat’ niet van toepassing.
Cijfer: 5,5

17 Broodje Lekker

Haarlemmerweg 565
Betaald: €5,-
Oordeel: Binnen ruikt het er naar rook en frituurvet. De saus wordt vermengd met heet water, is onwijs donker van kleur en te zout. Het balletje is niet eens zo slecht. Maar door de saus vinden wij dit toch een broodje niet- zo-heel-lekker.
Cijfer: 5

18 Slagerij de Wit

Wakkerstraat 13
Betaald: €3,-
Oordeel: Een ijskoude en stevige bal gehakt die zo uit de koelkast lijkt te komen. Inclusief muffige nasmaak en klei als satésaus. Wij worden hier niet heel vrolijk van.
Cijfer: 4,5

Productie Boris van Leeuwen, Joey van Houten, Koen van Assema, Martijn van Stuyvenberg