Voor het derde jaar op rij gaat het testteam van Mokum Magazine op zoek naar de beste patatzaak van Amsterdam. Dit jaar geen mayo, maar satésaus!

1 Doardi

Van Limburg Stirumstraat 15
Betaald: €4,-
Oordeel: ‘Bestaan ze eigenlijk nog wel?’, vroegen wij ons af na het bekijken van Doardi’s Instagram. Om de hoek van het Westerpark worden we vriendelijk verwelkomd. Na onze bestelling wordt de patat gesneden waar we bij staan. De zak is goedgevuld met mooie, lange, krokante en luchtige frieten. De saus smaakt daadwerkelijk naar pinda’s en heeft de perfecte structuur. Dit patatje heeft de maximale dooreet-factor. Fantastische prestatie, van harte gefeliciteerd met deze overwinning!
Cijfer: 10

2 Freddy Fryday

Linnaeusstraat 36
Betaald: €4,50
Oordeel: Freddy stelt nooit teleur: wéér beginnen we te watertanden van de brede keuze aan toppings. We zijn bijna teleurgesteld dat we een simpel patatje satésaus moeten bestellen. We komen zeker nog een keer terug voor de pulled chicken, cheesy pepperoni of parmezaan truffel. Het is ook waanzinnig knap hoe we voor het derde opeenvolgende jaar zitten te smullen van de zachte aardappel in een krokant jasje. De saus is aan de dikke kant en zou ook perfect op tafel passen tijdens een barbecue.
Cijfer: 9,5

3 Vleminckx

Voetboogstraat 33
Betaald: €3,70
Oordeel: In een ellenlange (TikTok?) rij lezen we ‘nr. 1 in Holland’. Hebben we iets gemist? Wij kunnen het nergens vinden. Bij deze ‘sausmeesters’ (ze verkopen maar liefst 28 soorten saus) is voor elk wat wils. De satésaus heeft een klein pitje waar wij groot fan van zijn. De patatjes hebben een knapperig laagje, zijn een beetje vettig en aangenaam zout. Al met al een prima frietje.
Cijfer: 9+

4 Pont Neuf

Buiksloterweg 5B
Betaald: €4,60
Oordeel: Sinds ons eerste bezoekje in 2021 heeft deze zaak nu ook vestigingen aan de Meeuwenlaan en in Beverwijk erbij. Bonuspunten voor de opmerking: ‘als jullie meer saus willen, hoor ik het wel!’ Ook fijn: we krijgen een handig, lang vorkje bij de puntzak. We treffen veel mooie goudgele rakkers aan, maar ook proeven we – grrr! – een paar taaie exemplaren. De saté is precies wat je verwacht van pindasaus: lekker vol van smaak. Daarom een ‘neuf’ voor Pont Neuf.
Cijfer: 9

5 De Patatzaak

Langsom 5
Betaald: €3,75
Oordeel: De dame voor ons in de rij schrikt van de grote hoeveelheid friet die ze krijgt. Wij zijn er tevreden mee. Ieder gefrituurd aardappelreepje is van goed formaat en er zitten 0 afdankertjes bij. Deze ‘frietekes’ hadden alleen wat krokanter gemogen. De saus is niet zo heel bijzonder. De Patatzaak heeft zich meer dan gerevancheerd ten opzichte van vorig jaar.
Cijfer: 9-

6 Pietersma Snacks

Albert Cuypstraat 271
Betaald: €3,-
Oordeel: Op bezoek bij de winnaar van 2022 spotten wij een vol terras en meerdere dagjesmensen met een grote puntzak. Voor slechts 3 eurootjes krijg je een grote hoeveelheid knapperige, maar ‘fluffy’ frieten. De satésaus is matig (te zout).
Cijfer: 8,5

7 De Buurman

Van Hallstraat 65
Betaald: €3,40
Oordeel: Toevallig: we moesten iets langer wachten tot we konden bestellen, omdat… de buurman van De Buurman lekkage had! En je weet: liever een goede buur dan een verre vriend! De saus is hier lekker kruidig. De goudgele patat ziet er goed uit en is crunchy. Helaas treffen we ook een paar doorgebakken misbaksels aan.
Cijfer: 8+

8 Pietje Frietje

Meeuwenlaan t/o 102
Betaald: €3,25
Oordeel: Bij deze snackbar komt de hele buurt langs voor een hapje en een babbeltje. De tijd staat hier even stil. De satésaus is donker van smaak, waarmee we bedoelen dat het de pure chocolade van alle geproefde pindasauzen is. De patat is goed gebakken en bevat de juiste hoeveelheid zout. Van alle niet-huisgemaakte frietjes is dit simpelweg de beste.
Cijfer: 8

9 Jelle Snacks

Spaarndammerstraat 87-A
Betaald: 3,60
Oordeel: Een buurtsnackbar met een breed assortiment. Van patat en kroketten tot kapsalon en ijs. Van een uiterst vrolijk heerschap krijgen we een goed gevuld bakje mee. De satésaus is een beetje spicy. Ook dit is misschien geen huisgemaakte patat, maar we kunnen er verder niks negatiefs over zeggen.
Cijfer: 8-

10 ’t Bouwfrietje

Stekkenbergweg 1
Betaald: €4,05
Oordeel: Allereerst pluspunten voor de versheid, de nette vitrine en wederom een vriendelijke heer achter de toonbank. De meeste patatten zijn zompig en we vinden wat taaie en kleine stukjes onderaan het bakje. De saus gaat richting gesmolten pindakaas en we krijgen er een droge mond van. Ze willen kennelijk graag dat je er iets te drinken bij neemt. Maar nog even over de goed gelukte gele staven: ja, die smaken naar meer.
Cijfer: 7,5

11 Heertje Friet

Herengracht 169
Betaald: €3,70
Oordeel: Om 12 uur ’s middags zijn hier al genoeg toeristen die zin hebben in een heerlijk patatje. De afzuigkap werkt goed, want het frituurvet is niet te ruiken. De friet smaakt zoals het hoort. Knisperig van buiten en zacht van binnen. De satésaus is prettig zoutig, smaakvol en vrij vloeibaar. Hier voelen we ons helemaal het heertje!
Cijfer: 7+

12 Frietsteeg

Stadionkade 73 /A
Betaald: €3,80
Oordeel: In Zuid krijgen wij van 2 niet al te vrolijke jongens een bakje mee waar de saus van afdruipt. Een patatje waterval. De saus smaakt niet naar pinda en geeft ons piccalilly vibes. Ook treffen we een hoop gruis aan. Er zitten een paar smakelijke varianten tussen, maar ook weer aan de zoute kant. Mogen we nog een servetje?
Cijfer: 7-

13 Snackbar De Snackcorner

Haarlemmerstraat 179
Betaald: €3,75
Oordeel: Het kruispunt waaraan De Snackcorner zich bevindt, is bijna net zo hilarisch als bij Café Heuvel. De patatbakker luistert muziek via zijn Airpods. De patat is prima gebakken. Niks mis mee, maar ook niet bijzonder. De pindasaus heeft de structuur van chilisaus. Dit is het frietje dat je op zondagavond eet terwijl je Studio Sport kijkt.
Cijfer: 6,5

14 Abi Patat

Jan Tooropstraat 87
Betaald: €3,50
Oordeel: Sympathiepunten voor de zeer attente vrouw achter de toonbank. We krijgen de keuze tussen een bakje of een zak. En we krijgen niet zomaar een zak, dit is een goedgevulde unit. De frietjes zijn dun en de satésaus lijkt op die van ‘De Snackcorner’. Ondersteboven zijn we er niet van.
Cijfer: 6+

15 Fabel Friet

Runstraat 1
Betaald: €4,90
Oordeel: Op de website van De 9 Straatjes wordt beloofd dat je je in het ideale gebied bevindt om Amsterdam in al zijn variatie en rijkdom te leren kennen. In de praktijk begint de rij in dee Runstraat aan de andere kant van de weg, op de brug. Er is een beveiliger aanwezig en iemand voor de ‘crowd control’. Het Starbucks-systeem is van toepassing: je geeft je naam op en je wacht buiten tot deze keihard door de zaak geschreeuwd wordt. We spotten veel kleine mislukkingen en de patatjes van goed formaat zijn zompig. We neigen eerder de kleintjes te pakken, deze zijn namelijk wél knapperig. Zowel de frietjes als de saus zijn zó zout, dat als je ‘m op hebt je het liefst in de gracht zou springen van de dorst.
Cijfer: 6

16 Manneken Pis

Damrak 41
Betaald: €5,50
Oordeel: Weer een zaak die claimt ‘de beste patat van Nederland’ te serveren. Wij voelen ons alles wat we niet willen zijn. Een toerist die veel te lang in de rij gaat staan voor een patatje dat zichzelf als nummer één bekroond. De medewerkers hebben weinig oog voor de klant en zijn vooral met zichzelf bezig. We eten uit een grote zak met veel saus. De frieten zijn dik en aardappelerig. Ze missen een bite. De saus is prima, maar smaakt naar aangelengde supermarkt satésaus. Manneken Pis piest dit jaar naast de pot.
Cijfer: 6-

17 De Brug

Stadionkade 72-A
Betaald: €3,25
Oordeel: Ook bij de overburen van de Frietsteeg zijn ze niet bepaald in een feestelijke stemming. Dit terwijl de zaak nou juist zo knus en schattig is. Is de suikerpot omgevallen? De saté is mierzoet! De (groothandel?) patat is prima gebakken, maar mist zout. Wij vinden de patat in een willekeurige voetbalkantine lekkerder.
Cijfer: 5,5

18 Vita’s Friet

Dappermarkt
Betaald: €3,50
Oordeel: In plaats van vers uit de frituur wordt hier patat geschept uit een grote bak met voorgebakken friet. We vinden alleen maar drassige, bruine patatjes. Ze zijn taai en hebben een muffe smaak. Het lijkt erop dat ze oud frituurvet hebben gebruikt. Zonde, want deze zaak lijkt erg populair te zijn in de buurt en de naam heeft een positief imago. Wij worden er een beetje misselijk van.
Cijfer: 4