Oudejaarsavond komt dichterbij, dus hoog tijd om op onderzoek uit te gaan: bij welke traditionele oliebollenkraam eet je de lekkerste oliebol van Amsterdam?

1 Oostelijke Handelskade

Prijs: €1,30
Oordeel: In 2014 ging Wesley Boon er met zijn kraam in Zeeburg ook al vandoor met de fel begeerde 10 van Mokum Magazine. Van tevoren lazen we terug dat een oliebol toen nog 80 cent kostte. Opnieuw blijkt deze kraam de meest smakelijke oliebollen van deze test te bakken. We genieten met volle teugen van een vers gebakken lekkernij die subtiel is besprenkeld met poedersuiker. Onnavolgbaar crunchy aan de buitenkant, zacht van binnen en vol van smaak. Deze schaal gaat leeg met Oud & Nieuw!
Cijfer: 10

2 Tuincentrum Osdorp

Prijs: €1,25
Oordeel: ‘De Gekroonde Oliebol’, zo heet deze gebakkraam. Het had een titel van Bassie en Adriaan kunnen zijn. Sinds 1993 vind je deze kraam op de parkeerplaats van Tuincentrum Osdorp. De naam is – zo wordt op de website vermeld – ontstaan omdat de klanten vaak riepen dat hun lekkere bollen een kroontje verdienden. Wij doen ook een duit in het complimentenzakje: wát een rijkdom dat Amsterdammers bijna het gehele jaar terechtkunnen bij deze mooie en schone kraam. De oliebol die wij geserveerd krijgen is vers, warm, krokant, sappig en de vulling is goed gewassen en geweld.
Cijfer: 9 1/2

3 Admiraal de Ruijterweg

Prijs: €1,50
Oordeel: Bakker’s Gebakkraam vind je tegenover de halte Willem de Zwijgerlaan. ‘Onze kwaliteit is onze reclame’, zo luidt de slogan. Onze oliebol is lauw en heel toegankelijk. Onze eerste notities: ‘zoet’ en ‘knapperig’. Maar ook: ‘dit gaat in de richting van een gebakje’. We menen in de verte een vleugje vanille te proeven en dat komt de smaak ten goede. Tel daarbij de vriendelijke service op en dan komt het – nu volgt er een woordspeling – helemaal voor de bakker!
Cijfer: 9+

4 Linnaeusstraat

Prijs: €1,30
Oordeel: In 2016 winnaar van de lekkerste appelbeignets van Amsterdam. We menen dezelfde verkoper te herkennen. Zo’n man die een beetje nors kijkt, maar van wie je meteen ziet dat ‘ie zijn vak verstaat. Ook hier krijgen we een warme oliebol, die kraakt wanneer je je eerste hap neemt. Een goed gevulde bol met subtiele kleine krenten. Dit is zo’n ouderwets lekkere oliebol die je vroeger bij je opa en oma at.
Cijfer: 9

5 Belgiëplein

Prijs: €1,25
Oordeel: Prachtige Amsterdamse oliebollenkraam waar je je meteen thuisvoelt. De kinderen staan in de rij voor een churro. Wij eten een oliebol met het dikste buitenkantje van deze test. Boordevol krenten en rozijnen, niet te vet, heel sappig en ook bij deze kraam steken we onze handen in het frituurvet dat ze tot de jaarwisseling kwaliteit blijven leveren. Voor wie deze kraam niet kan vinden: deze staat in Winkelcentrum Nieuw Sloten.
Cijfer: 8 1/2

6 Haarlemmerplein

Prijs: €1,50
Oordeel: Ter hoogte van The Movies op de Haarlemmerdijk kan je neus je al richting de kraam begeleiden. De dames zijn gezellig met elkaar aan het kakelen en er kan nog nét ‘een fijne dag’ van af. We krijgen een kant-en-klaartje dat eerder op de dag prima gebakken is, niet te vettig en lekker zoet – mede door de vele krenten.
Cijfer: 8

7 Hugo de Grootplein

Prijs: €1,25
Oordeel: De meest besproken kraam op social media. Krijgt wisselende kritieken, maar daar laten wij ons niet door beïnvloeden. Bij aankomst lezen we dat ze maar liefst 15 verschillende soorten oliebollen in het assortiment hebben. De bol die we meekrijgen is mooi rond en flink bestrooid met suiker. De buitenkant had een betere bite verdiend, maar hij is wel lekker luchtig. Conclusie: nooit geloven wat ze op socials zitten te zaniken. Dit is gewoon een prima bolletje.
Cijfer: 7 1/2

8 Mercatorplein

Prijs: €1,50
Oordeel: Nu al de winnaar van de – qua looks – meest hysterische kraam van Amsterdam. ‘Krenten-rozijnenbollen’, zo worden ze hier genoemd. Er wordt ons een XL oliebol overhandigd, waar – pas op! – de duiven meteen op af komen. Zij weten kennelijk ook wat lekker is, want ook deze bol is weer prima. Kritische kanttekeningen: de knapperigheid laat íets te wensen en het zit op het randje ‘te vettig’. Dit is zo’n oliebol waarmee je op 1 januari je kater wegsnaait.
Cijfer: 7

9 Sierplein

Prijs: €1,-
Oordeel: Het is druk op het Sierplein. Voorbijgangers kunnen zich niet bedwingen en de gastvrije verkoopster ‘uut het oosten des lands’ heeft er zin in. Hier bieden ze ons aan om de oliebol ‘een beetje warm’ te maken. Gevolg is alleen wel dat ‘ie slapper en sponziger wordt, maar de smaak is ook hier weer bovengemiddeld goed. Warm (maar dan niet in de magnetron) aanbevolen voor deze nette prijs.
Cijfer: 6 1/2

10 Boven ’t Y

Prijs: €1,30
Oordeel: We zijn bij Geeris & Cupido Gebakkraam, tegenover de BCC in Winkelcentrum Boven ’t Y. Ook hier verlekkeren we ons in de rij al aan de wafels, oliebollen, krentenbollen, rumrozijnenbollen en appelbollen die in de vitrine liggen. We krijgen een flink besuikerde, vrij taaie oliebol die weliswaar vers is gebakken, maar toch kleffig is. Dankzij de firma Van Gilse jaagt deze oliebol de bloedsuikers door het plafond.
Cijfer: 6+

11 Leidseplein

Prijs: €1,50
Oordeel: Ook bij deze kraam zien we weer een aantal leuke varianten van oliebollen. De dame voor ons in de rij legt aan haar Spaanse vriendinnen uit wat het typisch Hollandse bolvormige gefrituurde gistdeeggerecht precies inhoudt. Ze vraagt om een warme bol, maar de verkoopster zegt dat ze ‘een uur, anderhalf uur geleden zijn gebakken’. Even later is Mokum Magazine stomverbaasd dat oliebollen kennelijk ook níet naar oliebollen kunnen smaken. Met deze sponsjes kun je 2022 niet fatsoenlijk afsluiten.
Cijfer: 6-

12 Museumplein

Prijs: €1,20
Oordeel: Pal tegenover Het Concertgebouw staat een witte gebakskraam, waar we niet alleen de lelijkste maar ook de meligste oliebol van deze test scoren. Geestig: nadat we gepind hebben, staat er een betaling aan ‘Alfa Trimsalon IJmuiden’ op ons afschrift. Als we in deze oliebol knijpen, is de veerkracht er helemaal uit: dit is qua structuur meer een oliedrol. En daar hoef je beslist geen hele zak van te halen, want na een half exemplaar beginnen de eerste oprispingen al.
Cijfer: 5 1/2

13 Wibautstraat

Prijs: €1,30
Oordeel: Onaangenaam verrast zijn we door deze taaie oliebol met een heel raar en ondefinieerbaar smaakje. Knettervet en niet te doen. Deze koude homp valt als een steen op je maag. De enige oorzaak die we – achteraf – kunnen bedenken is dat we op een vrij laat tijdstip zijn langsgekomen en de oliebol wellicht al wat langer heeft gelegen.
Cijfer: 5

14 Bijlmer ArenA

Prijs: €1,-
Oordeel: Voor onder meer stoofpeer-, rumrozijnen-, kersen- en bananenbollen ben je bij ‘Oliebollen Arena’ aan het juist adres. Hier eten we een zachte, vettige, zompige bleekscheet. Mooie prijs, maar goedkoop blijkt duurkoop. Wel toepasselijk dat ze vlakbij de Arena gefrituurde stuiterballen verkopen.
Cijfer: 5+

15 Holendrecht

Prijs: €1,25
Oordeel: ‘Reizende Oliebollenbakkerij’, lezen we op de kraam. De man achter de toonbank zet een gezellig muziekje op. Even later schalt ‘Me and Mrs. Jones’ uit de speakers. Als we een ‘oliebol met krenten’ bestellen, worden we verbeterd door een bijdehand meisje naast ons. ‘Dat is dus een krentenbol’, merkt ze op. De kraam oogt authentiek, maar rommelig. Maar dan krijgen we een veel te doorbakken exemplaar voorgeschoteld dat we thuis nooit meer zouden kunnen opwarmen omdat de vulling volledig verpieterd is.
Cijfer: 4

Productie Martijn van Stuyvenberg 

liebollenkraam oliebollenkraam oliebollenkraam 

oliebollenkraam