Titanenstrijd: deze maand zetten we de allerbeste patisserieën van Amsterdam tegenover elkaar. Waar wordt de lekkerste banketstaaf gemaakt?

1 Holtkamp

Vijzelgracht 15
Betaald: €9,75
Oordeel: Kraakt en knispert al bij het aansnijden en heeft het meest knapperige ‘jasje’ aan. En dan die hemelse vulling: romig, boterig en subtiel zacht. Holtkamp staat ook in de Champions League van traditionele lekkernijen op eenzame hoogte bovenaan.
Cijfer: 10

2 Kuyt

Utrechtsestraat 109-111
Betaald: €6,75
Oordeel: Heel slim: de enige patisserie die de banketstaaf tweemaal verpakt. De verrassende runner-up van deze test: ook Kuyt maakt van deze decemberklassieker een smeuïge traktatie.

3 Blommestein

Churchill-laan 26
Betaald: €6,10
Oordeel: Allereerst vinden we dit de vrolijkste verpakking. En over vrolijkheid gesproken: wát een vriendelijke medewerkers in de winkel. We eten een banketstaaf met een heerlijke structuur waarbij we als enige opmerking hebben dat de spijs misschien íets frisser had gekund.

4 Tout

Maasstraat 77
Betaald: €5,95
Oordeel: Het moeilijkst aan te snijden exemplaar; de buitenkant valt meteen uit elkaar. Wel een zachte en zuivere amandelspijs die het feestmaandgevoel onmiddellijk aanwakkert.

5 Rijkhoff

Bos en Lommerweg 319
Betaald: €6,95
Oordeel: Deze roomboteramandelstaaf ziet er prachtig en verzorgd uit, maar de spijs is – in vergelijking met de concullega’s – aan de (te) zoete kant.

6 Kwekkeboom

Ferdinand Bolstraat 119
Betaald: €5,80
Oordeel: Een machtige unit. Lekker dik bladerdeeg, een rijke amandelsmaak maar wel ietwat droog.

Productie Robert Plat, Boris van Leeuwen, Martijn van Stuyvenberg