Ook al wordt de club in eigen land hartstochtelijk gehaat, er zijn nog meer liefhebbers die innig van Ajax houden – ook buiten Amsterdam. De club is regelmatig verweten kil en zakelijk te zijn en hoewel dat beeld binnen Ajax evenredig wordt ontkend, is het in de harde voetbalwereld begrijpelijk dat voor sentimenten nauwelijks plaats is. Er moet nú gepresteerd worden en het verleden is voor historici en minder voor hoopvolle supporters in stadions en achter de televisie. houden van

Leo Beenhakker moest het vooral van zijn babbels hebben en minder van zijn voetbaltactische vermogen. Don Leo sprak eigenlijk zelden over het spelletje. Hij wist spelers in hun kracht te zetten en was meer coach dan trainer. Hij deed het met passie en zijn smeekbede dat je zelfs in een goed huwelijk wilt horen: ‘Schat, ik hou van je’ blijft een klassieker. Beenhakker vond in Amsterdam te weinig warmte bij de norse Ton Harmsen, de voorzitter die het later dubbel (de speler) en dwars (als trainer) aan de stok zou krijgen met Johan Cruijff.

Liefde en loyaliteit is rond Ajax altijd een dingetje gebleven. De club streek wel voor Brian Brobbey de hand royaal over het hart. Nu het er echter op lijkt dat de aankopen niet uit de verf komen en er bovendien ‘overbetaald’ is, ligt de onvrede over de algemeen directeur en zijn technische manager onmiddellijk op straat. De zaakwaarnemer van zowel de aanvoerder als de trainer, mocht zijn portfolio flink uitventen op De Toekomst. Ajax had geen idee wie Calvin Bassey was, maar brak voor hem wel het Schotse verkooprecord (minimaal 23 miljoen). Toen Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar wilden doorschakelen naar de dure, onbruikbare Argentijn Lucas Ocampos (28), stak de Raad van Commissarissen daar publicitair opzichtig een verstandig stokje vóór. Wordt er nog wel overlegd bij Ajax? Ondertussen werd gelekt dat Edwin van der Sar door diezelfde RvC als ‘lichtgewicht’ wordt gezien, waarop vervolgens zijn contract vrolijk werd verlengd.

Alfred Schreuder werd als assistent van Erik ten Hag verantwoordelijk gehouden voor het geweldige spel. In Barcelona was Lionel Messi onder de indruk van zijn oefenstof. Hij lijkt juist meer trainer dan coach. Op de bank zit hij op zijn handen en grijpt hij te laat, warrig of helemaal niet in. Hij laat spelers ‘zwemmen’ in hun zwakte. Zijn defensieve statistieken hollen ondanks een koppositie in de Eredivisie zijn geloofwaardigheid snel uit. Alfred reageerde fel en strijdbaar op de kritiek op het voetbal, zijn keuzes en de vele transfers door Milos Malenovic. Het is de hoogste tijd dat die vastbeslotenheid zijn weg vindt naar zijn dwalende elftallen.

De supporters van Ajax worstelen inmiddels met hun gevoelens voor ouder wordende helden. Het haperende spel van Dušan Tadić en Daley Blind toont dat de jaren gaan tellen. Hun huwelijk met de club is ‘goed’ maar het wordt tijd dat ze stapsgewijs plaats maken, zodat de fans met volle overtuiging kunnen blijven zeggen: ‘Wij houden van jullie’…

Robert Leon
www.dutchfellow.wordpress.com