Ook dit jaar ging het testteam van Mokum Magazine weer op onderzoek uit. Ondanks een aantal flinke teleurstellingen kwam er toch een grote winnaar uit het vet. Bij welke oliebollenkraam scoor je de lekkerste oliebol van Amsterdam?

Zo gaan wij te werk!

Meerdere kramen stuurden ons vooraf een bericht met de vraag wanneer/of wij bij hen zouden langskomen. Nee nee, zo werkt dat niet! Het Mokum Magazine testteam komt altijd onaangekondigd langs. Bij deze test, die vijf dagen in beslag (woordspeling!) nam, bestelden wij bij iedere kraam 1 oliebol mét krenten en 1 exemplaar zónder.

1 Tuincentrum Osdorp

Betaald: €3,-
Oordeel: Deze oliebollenkraam is zelfs in de zomer geopend. Inmiddels snappen wij wel waarom. We proeven twee krokante bollen met een zachte, luchtige en zeer smaakvolle binnenkant. De mooie en volle krenten vormen de perfecte combinatie met het deeg.
Cijfer: 10

2 Oostelijke Handelskade

Betaald: €2,80
Oordeel: De kraam van Wesley Boon won eerder in 2014 en 2022. En wéér worden er hoge ogen gegooid. De oliebollen zijn crunchy van buiten en luchtig van binnen. Minpuntje: ze zijn iets aan de vettige kant.
Cijfer: 9,5

3 Haarlemmer- plein

Betaald: €3,-
Oordeel: Luchtige, lauwwarme bolletjes, mooi van kleur en ook nog eens smaakvol en goed gevuld. De bol zónder krenten lijkt wel een knapperig jasje aan te hebben. Beide bollen hebben een licht (met vanille?) gesuikerde buitenkant. De één vindt het lekker, de ander moet er even aan wennen.
Cijfer: 9

4 Buiksloterweg

Betaald: €2,50
Oordeel: Wow, wat is hier gebeurd? Deze met graffiti besmeurde kraam had in de afgelopen maanden best een likje verf kunnen gebruiken. Pluspunt: de oliebollen worden loeiheet geserveerd. De bol met krenten smaakt voortreffelijk en heeft een crispy korstje. De bol zonder krenten wordt nét te licht bevonden voor een top-3 notering.
Cijfer: 8

5 Museumplein

Betaald: €2,40
Oordeel: De pudding- en Nutellabollen zijn hier niet aan te slepen, met name voor de jeugdige klandizie. De omzetsnelheid is zó groot, dat we meteen begrijpen waarom de man achter de toonbank zo vriendelijk is. Op een A-locatie als het Museumplein verwacht je een hoge prijs, maar dat valt reuze mee. We kauwen hier op 2 knotsen van bollen, die rijkelijk gevuld zijn, een goede bite bevatten, maar wel al eerder op de dag gebakken zijn.
Cijfer: 7,5

6 Wibautstraat

Betaald: €2,60
Oordeel: In een van de meest lelijke straten van Amsterdam staan we voor een kraam waar ‘gewoon goede’ bollen worden geserveerd. Deze lauwwarme oliebollen kun je vergelijken met de Ajax-selectie: er zitten nauwelijks uitblinkers tussen.
Cijfer: 7+

7 Buiksloter- meerplein

Betaald: €2,60
Oordeel: Wat ons betreft is dit qua looks de meest feestelijke kraam uit de test. Maar komen we ook in de partymodus door de smaak van het – taalpuristen mogen nu klaarkomen vanwege de nu volgende formulering – ‘in hete olie gebakken vloeibaar gerezen beslag’? Het antwoord luidt: niet helemaal. Dit is echt zo’n bolletje tussendoor, als traktatie voor na het boodschappen doen of tijdens het shoppen.
Cijfer: 7

8 Spaarndam- merstraat

Betaald: €3,-
Oordeel: Een gloeiend hete oliebol en een lauwwarm exemplaar. In beide gevallen ontbreekt het aan luchtigheid, waardoor ze wat klefjes overkomen. De krenten die aan de buitenkant zwemmen, zijn verbrand en, helaas, dat proef je.
Cijfer: 7-

9 Hugo de Grootplein

Betaald: €3,-
Oordeel: Op de kraam lezen wij ‘kwaliteit is onze reclame’. Heerlijk, die Amsterdamse bravoure, maar wij zijn van de categorie: eerst proeven, dan geloven. Kwaliteit verloochent zich niet, maar deze bollen springen niet in het oog – laat staan in de maag. De middelmatigheid regeert aan het Hugo de Grootplein.
Cijfer: 6,8

10 Mercatorplein

Betaald: €3,-
Oordeel: Deze gebakskraam is meegegaan op de hype-trein: je scoort hier ook een crompouce. Weer eten we van die bollen die je met behulp van Koopmans ook net zo goed zelf had kunnen maken.
Cijfer: 6,5

11 Bos en Lommerplein

Betaald: €2,40
Oordeel: Of we één bol met en één bol zonder krenten mogen? ‘Maar natuurlijk, schat’, krijgen we op z’n plat-Amsterdams te horen. We vermoeden dat deze vettige rakkers al een tijdje in het schap lagen, waardoor we wegfietsen met het gevoel dat André Hazes waarschijnlijk moet hebben gehad toen hij de Ahoy maar niet vol kreeg…
Cijfer: 6+

12 Javastraat

Betaald: €2,60
Oordeel: Op den duur raak je enigszins geïrriteerd als je voor de zoveelste keer lauwwarme oliebollen in je mik douwt. Bovendien zijn deze taai en hebben ze een muffe nasmaak. De krenten zijn ook hier weer een beetje verbrand. Van menig eettentje in de Javabuurt raken we meer in vervoering dan van deze kraam.
Cijfer: 6

13 Leidseplein

Betaald: €4,-
Oordeel: Tja, als je de hele dag toeristen aan je kraam hebt, is het logisch dat je daar op den duur een beetje nonchalant en bijna arrogant van wordt. Onze korte notitie: koud, droog en duur. We vroegen overigens om bollen zónder poedersuiker, maar dat verzoek werd niet gehonoreerd.
Cijfer: 5,5

14 Molenwijk

Betaald: €2,50
Oordeel: Deze zeer Amerikaans getinte kraam produceert voornamelijk taaie, harde en zompige oliebollen. Met de krentenbol is er écht iets goed misgegaan. Je kan hier zo een ruit mee ingooien.
Cijfer: 5+

15 Marie Heinekenplein

Betaald: 2,60
Oordeel: ‘Wat een troosteloos weer’, merkt de dame achter de toonbank op. Daar zijn wij het helemaal mee eens. En de bollen blijken net zo troosteloos als het weer. Ook hier zijn ze weer eens taai, koud en ze lijken een dag oud.
Cijfer: 5

16 Sierplein

Betaald: €2,-
Oordeel: Een oliebol in de magnetron stoppen is nooit een goed idee. Deze bollen zijn drenkelingen die uit het vet zijn gevist. De smaak, kleur en het formaat zijn oké, maar iedere hap met een plasje vet moeten wegspoelen maakt ons misselijk.
Cijfer: 5-

17 Admiraal de Ruijterweg

Betaald: €3,-
Oordeel: Net als op het Museumplein gaan de kids massaal voor de Nutella-bollen. Misschien hadden wij dat ook moeten doen, vanwege de ranzige nasmaak. Van deze krentenbol zouden we een Barbapapa kunnen kleien. Het is misschien een momentopname, maar wat ons betreft is deze kraam – om het netjes te formuleren – voor verbetering vatbaar.
Cijfer: 4,5

18 Bijlmer ArenA

Betaald: €2,50
Oordeel: De dame achter de toonbank lebbert haar vingers af om vervolgens te vragen wie er aan de beurt was. Met diezelfde hand pakt ze ook nog eens het gebak uit het schap. De oliebollen waren niet denderend en misschien hadden ze met iets meer hygiëne de 13e plek behaald. Maar wij vinden dit te smerig voor woorden en kunnen niet anders dan de laatste plaats aan deze kraam toekennen.
Cijfer: 4