Mohamed-Amine Ihattaren (19) is ongelukkig en voelt zich ondergewaardeerd in het Duitse regime van PSV-trainer Roger Schmidt, die het miskende talent op een ineffectieve manier probeert professionaliteit bij te brengen. De contouren van Ihattarens onomstreden virtuositeit blijven mistig aan een verre horizon. Hij komt nauwelijks aan spelen toe en flirt op de sociale media baldadig met Ajax, de diepgezworen vijand in Eindhoven. Mo’s laatste basisplaats was juist in het bekertreffen met de Amsterdammers in de Johan Cruijff ArenA. Ook al was hij met voorsprong de beste man van PSV, Schmidt besloot hem te wisselen.

Na zijn eerste doelpunt van het seizoen sprong de speler zijn kritische coach nog opzichtig dankbaar in de armen. Het lijkt er inmiddels op dat die relatie een doodlopende weg is ingeslagen.

Het is niet alleen de vraag hoeveel miljoenen de huidige Ihattaren nog waard is, maar ook of hij naar Ajax zou kunnen verkassen? De gedroomde recordtransfer is niet meer aan de orde en het vertrek van een potentieel belangrijke speler naar de hoofdstad is onbespreekbaar. Het is als een ‘Cordon sanitaire’. In de politiek sluit de VVD de PVV bij voorbaat uit. In voetbal: géén PSV-ers rechtstreeks naar Ajax! Uitzonderingen daargelaten. Bijvoorbeeld, PSV-ers Peter Hoekstra (1996) en Ismaïl Aissati (2008). In Amsterdam ligt het minder gevoelig. De veelbelovende Ronald Koeman en Gerald Vanenburg (in ’86 naar PSV) waren internationals en aanstaande Europese kampioenen. Daarnaast is er nog een leger aan Ajacieden dat vanuit het buitenland terugkeerde naar het gemoedelijkere Brabant. Spelers die in Amsterdam nog een rol van betekenis hadden kunnen vervullen zoals Sören Lerby, Frank Arnesen, Wim Jonk, Jan Wouters, Wim Kieft, John Bosman en Marciano Vink.

Lees ook: Ons Aller Ajax: In hart en nieren

Toen aan het einde van zijn carrière werd gesuggereerd dat de nog gretige oud-PSV-er Mark van Bommel bij Ajax kon afsluiten, smeet hijzelf die open deur verontwaardigd dicht. Daar kon toch geen sprake van zijn! Hij koos voor het oude nest om Ajax weer kampioen (2013) te zien worden. Van Bommel was overigens later wél de trainer die Ihattaren liet debuteren (begin 2019), hem in zijn natuurkracht zette en onvoorwaardelijk vertrouwen gaf. Die Mo hebben we al tijden niet meer zo ongeremd excellent gezien.

Zijn club, bestuur en trainersstaf, zelfs supporters en medespelers keren zich publiekelijk tegen hem. Over een jaar loopt hij uit zijn contract. Een ‘verboden’ overgang naar Ajax zou echter voor Mo geen slechte keuze zijn. Erik ten Hag heeft recentelijk laten zien te kiezen voor ‘youngsters’ Devyne Rensch (18), Jurriën Timber (19) en zelfs de afvallige Brian Brobbey (19). PSV is met AZ verwikkeld in een ook financieel duel om de tweede plaats, dat recht geeft op play-offs voor de Champions League. AZ moet nog naar Amsterdam. Vorig jaar betekende hun uitwinst dat Ajax door de KNVB niet tot kampioen kon worden gekroond. Nu zou een overwinning de Alkmaarders helpen op de ranglijst en PSV mogelijk bewegen om Ihattaren aan de grote concurrent te ‘moeten’ verkopen. Ondenkbaar natuurlijk…

Robert Leon
www.dutchfellow.wordpress.com