Op het moment dat Ronald Koeman in Barcelona aan Luis Suárez te verstaan gaf dat zijn dagen in Catalonië en aan de zijde van zijn makker Messi waren geteld, sloegen de romantische hoofden van de Ajax-fans op hol. Had Luis niet bij zijn vertrek (begin 2011) beloofd om zijn carrière in Amsterdam te komen afsluiten? Net als de hoop op een thuiskomst van Jan Vertonghen bleek het een natte droom te zijn. Suárez (33) speelde zowel in Amsterdam als in Liverpool 3,5 jaar en herinnert zich waarschijnlijk de toezegging, die hij wellicht ook op Anfield heeft gedaan, niet eens meer. Marc Overmars informeerde plichtmatig naar de kansen in de wetenschap dat Luis Ajax en zijn weliswaar opgeschroefde salariëring echt nooit heeft overwogen. De Uruguayaan verkast nu in tranen naar (Atletico) Madrid waar het nog eenmaal kassa is.

De Belg Vertonghen (33) speelde vanaf zijn zestiende jaar 9 seizoenen voor Ajax en zelfs met die achtergrond koos hij deze zomer voor een nieuw avontuur bij Benfica. Naar verluidt omdat hij de concurrentiestrijd met zijn vriend Daley Blind in het hart van de verdediging uit de weg wilde gaan, maar natuurlijk ook omdat er in Portugal heel behoorlijk wordt betaald.

Lees ook: De beste uitspraken van Erik ten Hag! Wel of niet Ten Haggelen?

We bespraken op deze plek al eerder ‘De kunst van het terugkeren’ naar Ajax. Henk Groot, Johan Cruijff en Frank Rijkaard tekenden voor een succesvolle rentree naar hun Ajax in De Meer. De vraag was indertijd of de toenmalige Mancunian Daley Blind de eerste oud-Ajacied kon worden die zou slagen bij zijn terugkeer in de Johan Cruijff ArenA. Ook hij suggereerde bij zijn late vertrek na het WK 2014 zijn loopbaan op het oude nest te willen afsluiten. Het kind van de club en van vader Danny hield woord (2018) en ging voorop in het behalen van eindelijk weer een landstitel en een Champions League ‘run’ die we niet meer voor mogelijk hadden gehouden.

Nog vóór Daley keerde ook Klaas-Jan Huntelaar terug in de ArenA. Hij speelde er slechts 3 jaar, scoorde er flink op los maar werd in Amsterdam (alsmede bij zijn andere clubs) nooit landskampioen. Een verzuim dat hij met de hulp van Blind nadrukkelijk wegpoetste. Zijn gevonden, winnende treffer in Groningen bleek doorslaggevend in het breken van concurrent PSV.

Clubliefde is in het huidige, vluchtige voetbal een rariteit geworden. Daley Blind (30) is echter net als Cruijff en Sjaak Swart doordenkt met het rood en wit van Ajax. Het zit letterlijk in zijn DNA, een Ajacied in hart en nieren. En dat Daley een hart heeft werd het afgelopen jaar onvrijwillig meer dan duidelijk. Bij momenten misschien onregelmatig, maar het klopt zelfverzekerd in Amsterdam en gelukkig gezond óók onder het shirt van zijn club. Hopelijk met nog jaren in het verschiet.

Robert Leon
www.dutchfellow.wordpress.com