Mokum Magazine hoofdredacteur Martijn van Stuyvenberg (46) zit dit jaar 25 jaar in het vak. Hij werkte voor de grootste tijdschrifttitels van Nederland en interviewde (inter)nationale wereldsterren als Beyoncé, Eminem, Robbie Williams, Enrique Iglesias, Janet Jackson en Rihanna. In ‘Off The Record’ vertelt hij de verhalen achter de schermen. 

Beeld je de volgende situatie even in. We zitten in een prachtige suite van het Amstel Hotel. Met ‘we’ bedoel ik 5 journalisten: ikzelf, een wat oudere man van het Algemeen Dagblad en drie buitenlandse dames met een blocnote. We zijn in afwachting van Janet Jackson, die net haar zevende studioalbum All For You heeft uitgebracht. Binnen enkele minuten zou ze plaatsnemen op de stoel naast mij. In afwachting van Janet stellen ‘we’ ons aan elkaar voor, vertellen we welk medium we vertegenwoordigen en welke vragen we zullen stellen. De zwetende – ‘pfff, wat is het hier warm’ – collega van het AD vraagt of wij het ook zo benauwd hebben, of dat het aan hem ligt. Het ligt aan hem. ‘Mag ik zometeen beginnen?’, vraagt hij. Een zweetdruppel rolt langzaam van zijn voorhoofd. We stemmen toe. Dan komt Janet Jackson binnen. Eerste indruk: ze ziet er stijlvol en prachtig uit en ik vermoed dat ze heel lief en bescheiden zal zijn, al heeft ze ook iets fragiels. Heel zachtjes wenst ze ons een goedemorgen en de AD-journalist begint heen en weer te schuifelen op zijn stoel van opwinding. Als ik hier alleen had gezeten, was ik uitermate voorzichtig begonnen door over koetjes en kalfjes te praten. Deze vrouw was duidelijk een kat uit de boom kijkster, waarschijnlijk omdat haar familie er in al die jaren al genoeg van langs had gekregen. Dan volgt er een ongemakkelijke conversatie waarvan ik het liefst geen getuige was geweest. Als je een interview moet doen met meerdere journalisten en er is 1 boerenkinkel in je gezelschap, dan scheert de geïnterviewde alle aanwezigen direct over één kam als er iets misgaat en die sfeer buig je niet snel meer om.

Lees ook: Off The Record #7: De woedende pa van Beyoncé

AD-journalist:
‘Well, I lissunt toe your new el-bum and I was very surpraist.’
Gedachte: ‘Plaarsvervangende schaamte! Wat spreekt die man steenkolenengels, dit hád ik kunnen weten…’
Janet, op fluistertoon: ‘Surprised? Why?’ AD-journalist: ‘Well, dèr ar uh lot of baby making-songs on it.’ Janet, probeert vriendelijk te blijven: ‘Baby making-songs?’ AD-journalist: ‘Yes, baby making-songs!’ Janet: ‘What do you mean by ‘baby making-songs?’

𝐋𝐄𝐓 𝐎𝐏: 𝐇𝐄𝐓 𝐈𝐕𝐎 𝐍𝐈𝐄𝐇𝐄-𝐌𝐎𝐌𝐄𝐍𝐓 𝐊𝐎𝐌𝐓 𝐍𝐔!

De AD-journalist balt zijn vuisten en maakt met zijn onderlichaam neukbewegingen, terwijl hij zegt: ‘Songs where you can make love on!’ (‘love’ spreekt hij daarbij uit als ‘lof’.) Janet draaide haar hoofd naar mij en verzuchtte nog zachter dan ze praatte: ‘next question, please!’ De rest van het interview kijkt ze hem niet meer aan en durft hij haar ook geen enkele vraag meer te stellen.