Ik mis Johan Cruijff. Het idee dat hij niet ieder moment over voetbal, politiek of andere zaken zijn mening kan geven, went maar niet. Je ziet Mart Smeets en Tom Egbers bij de huidige terugblikken stuiteren bij de ongerepte logica van JC. Even onnavolgbaar als onbegrijpelijk maar tussen de losse flodders door plotseling briljant. Mijn stadgenoot, die op mijn verjaardag kwam te overlijden, zou in deze ongekende tijden dankbaar zijn geciteerd. Helaas wel uit het oude oeuvre van deze onbedoelde ‘woordkunstenaar’. kijken

Zou het orakel de bestrijding van het virus als volgt beschrijven? Johan probeerde er indertijd De Italianen mee te typeren: ‘Corona kan niet van je winnen, maar je kunt er wel van verliezen’. Misschien wel zijn beroemdste uitspraak is ‘Ieder nadeel heeft zijn voordeel’. Die intelligente lockdown (het nadeel) zorgt er wel voor dat mensen méér thuis zijn en dat daardoor gezinnen veel beter met elkaar leren omgaan (één van de voordelen). Sterker nog, Johan vergeleek ooit het Totaalvoetbal met zijn eigen familie waarin de taken rouleerden. JC hield niet van ‘Mensen die bewegen maar niet weten waar naar toe’. Een credo dat in een ‘anderhalve metersamenleving’ iedereen scherp had kunnen houden.

Lees ook: DE LAATSTE DANS

Zelfs in het racismedebat zou Nummer 14 een voorbeeld kunnen zijn. Hoewel hij in zijn carrière harmonieus met gekleurde spelers samenwerkte, vervolgens met zijn foundation in bijvoorbeeld Afrika en India actief was, werd de blanke Johan door Edgar Davids van racisme beticht. Het verwijt werd geen moment serieus genomen. Zijn onbetwistbare acties spraken luider dan die ene opmerking die hij had gemaakt over Davids aanstelling in de Raad van Commissarissen. Cruijff deed er het zwijgen toe. In het huidige tumult stelt ‘De Pitbull’ zich mild en constructief op.

Of Cruijff zich daadwerkelijk over het Coronavirus zou hebben uitgesproken, is waarschijnlijk. Dat hij zich zou hebben bemoeid met de hervatting van het voetbal? Dat staat als een paal boven water. Bijna overal wordt weer gespeeld en worden straks kampioenen gekroond. Nederland was één van de eerste landen die de deur van de competitie in het slot gooide. Bij monde van Marc Overmars ondersteunde Ajax hardop een beslissing waar op zeker gedonder van zou komen. Er was bovendien geen reden tot haast en van AZ kon niet verwacht worden dat ze hun voordelige onderlinge resultaat met de Amsterdammers niet in de strijd zouden werpen. Vanuit Barcelona zou Johan Ajax ongetwijfeld hebben gewezen op een gebrek aan overzicht en ambitie. Ook al is het zonder publiek; hoe geweldig zou het zijn om Ajax nu te zien strijden voor een nieuwe landstitel? We snakken naar onze Eredivisie en iedereen had die lege stadions voor lief genomen. Zoals de ‘Klisjeemannetjes’ Van Kooten en De Bie dolden over hoe je opgewonden kon raken van pin-upgirls in de Panorama: ‘Kijken, kijken en de rest erbij denken’.

www.dutchfellow.wordpress.com