Terwijl de naar ‘live’ competitiesport verlangende wereld zich vergaapte aan tien delen Michael Jordan en de Chicago Bulls, vierde Ajax en herdacht voetbalhunkerend Nederland de laatste Champions League titel van de Amsterdammers, 25 jaar geleden. Aan de vooravond van de ESPN (en Netflix) serie The Last Dance sprak MJ de verwachting uit dat hij wel eens zou kunnen overkomen als een ‘verschrikkelijk persoon’. Iemand die niets en niemand spaart om te kunnen winnen. Het is een vermoeden dat je Louis van Gaal nooit zal horen uitspreken. Hij weet zich boven alle partijen en regisseert nauwkeurig wat er over hem naar buiten komt. Hoewel Jordan een vanzelfsprekende ‘Final cut’ had over deze volumineuze documentaire, maakte hij daar volgens regisseur Jason Hehir geen enkele keer gebruik van. Van Gaal geeft daarentegen onomwonden toe hele interviews te herschrijven. Uiteraard onder het mom dat het er zó moet staan zoals hij het bedoeld heeft. De journalist op audiëntie en als doorgeefluik.

Nooit eerder werd Louis aangesproken op zijn aanstelling bij FC Barcelona (1997), nog voordat de zittende trainer Bobby Robson moest worden weggewerkt. Hij arriveerde in Catalonië, één jaar na het gedwongen vertrek van Johan Cruijff en trapte onmiddellijk tegen het paradepaardje van JC. Alles moest anders, te beginnen bij de jeugdopleiding. Collega Robson slachtofferen en acht jaar Cruijff achteloos devalueren. Niet vreemd dat het nooit meer goed kwam tussen de heren. Van Gaal waste zijn handen in onschuld. Ook toen hij zich door de Raad van Commissarissen zonder een afwezige Johan liet benoemen tot algemeen directeur van Ajax (2011). Het was een regelrechte coupe en de voorspelbare ellende was niet te overzien. De club en zijn iconen zaten voortdurend in de rechtszaal. Van Gaal kwam echter niet in beeld, werd hierover nooit bevraagd en verklaart nu doodleuk in zijn recente boek dat louter de RvC in deze verantwoordelijkheid droeg. Tijdens het persoffensief rond ‘LvG’ kon Louis zijn wrok tegen Cruijff nog altijd niet bedwingen. De gehele voetbalwereld roemt JC om zijn immense invloed die door Van Gaal desgevraagd vluchtig wordt gedecimeerd tot slechts het ‘spelen met een valse spits’. De voorzichtige hoon die hem vervolgens ten deel viel, moet hem hebben verrast want Louis van Gaal komt toch overal mee weg?

De journalisten waar hij standaard een ziekelijk vijandige relatie mee onderhoudt, zijn murw gepatroniseerd en mijden bij voorkeur de confrontatie. In één van zijn laatste persconferenties als trainer van Manchester United vertelde hij opeens dat Wayne Rooney ‘the best captain’ was waarmee hij had gewerkt. Hoe zou Danny Blind hierop reageren als hij dit hoort, vroeg hij zich geëmotioneerd af. Na die laatste klus in Engeland besloot een  gepensioneerde Van Gaal in een docu over Danny dat juist hij zijn beste aanvoerder was geweest. Niemand weet hoe Wayne dit nu moet verwerken of is hij onwetend, deze dans ontsprongen?

Robert Leon
www.dutchfellow.wordpress.com