Deze maand lijkt te doen wat ‘ie wil. Hoe kunnen we omgaan met deze wisselvallige weersomstandigheden in onze tuin en op ons balkon?

Tegel eruit, plant erin

Planten in je tuin zijn goed voor de het opnemen van het regenwater. De regen kan wegzakken in de aarde en de planten nemen dit water weer op via de wortels. Hoe meer planten er dus in je tuin staan, hoe meer regen er opgenomen kan worden door de planten. Er zijn bepaalde bomen en struiken die enorm veel water in één keer kunnen opnemen. Denk hierbij aan de berk, de wilg, het krentenboompje en de kornoelje. Wanneer de tuin veel tegels bevat, kan het water niet weg in de aarde en wordt het afgevoerd naar het riool. Met extreme buien kunnen de riolen dit niet verwerken en staan straten en kelders blank. Met veel beplanting in je tuin zorg je ervoor dat het regenwater op een natuurlijke manier weg kan.

Regenton

Een regenton aansluiten op de regenpijp is ook een goede manier om ervoor te zorgen dat het regenwater niet direct in het riool terechtkomt. Met een regenton heb je altijd water op voorraad dat je weer kan gebruiken om de planten water te geven tijdens droge periodes. Dit is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook nog beter voor de planten omdat het water nauwelijks kalk bevat. En daarnaast is regenwater gratis.

 

Lees ook: Intratuin: De mediterrane tuin van Johan Cruijff

Geveltuintje

De binnenstad bestaat voornamelijk uit bestrating en voortuinen zijn er nauwelijks. Dit zorgt bij extreme regenbuien voor veel overlast doordat het riool het water niet zo snel kan verwerken. Toch kun je door het aanleggen van een geveltuintje de wateroverlast in de stad verminderen en meteen de straat opfleuren. Het water kan dan via de aarde in de geveltuin wegzakken waardoor het riool wordt ontzien. Zorg bij het aanleggen van een geveltuin dat er eerst een goede voedzame bodem wordt aangelegd en dat de juiste planten worden gebruikt. De blauwe regen, olijfwilg, framboos, klimrozen en de meeste grassoorten zijn zeer geschikt voor een zonnige geveltuin. Voor een schaduwgeveltuin is de kamperfoelie, rozenbottel, hortensia, ooievaarsbekje en de meeste grassoorten ideaal om te planten.

Groene daken

Op platte daken wordt veel regenwater opgevangen en via de regenpijp naar het riool geleid. Door Sedum op je dak aan te leggen zorg je ervoor dat een groot gedeelte van het regenwater wordt opgenomen door de planten en ben je het probleem dus voor. Sedummatten bestaan uit verschillende soorten kleine vetplantjes die de eigenschap hebben om veel water op te nemen. Dit water slaan ze voor langere tijd op, waardoor ze ook goed tegen de droogte kunnen. Dit zorgt voor een goede dakisolatie en in de bloeiperiodes ook voor veel nuttige insecten.

 

Vijvertje

Ook het creëren van een tijdelijk vijvertje zorgt ervoor dat het riool wordt ontzien Door op het laagste punt van je tuin een kuil aan te brengen zal deze met extreme regenbuien vollopen. Op deze manier wordt het regenwater tijdelijk opgeslagen en kan het de dagen daarna langzaam wegzakken in de aarde. De watermunt, de iris, kattenstaart en de meeste grassoorten zijn ideaal om in deze tijdelijke vijver te planten.