‘Je ruikt het pas als je het geroken hebt’. Het zou zomaar een uitspraak van Johan Cruijff kunnen zijn wanneer hij over zijn tuin in Barcelona sprak. En ook in dit geval zou hij gelijk hebben! Veel heerlijk geurende planten zijn mediterraans. Timme Wielinga van Intratuin Amsterdam geeft je tips om ook jouw tuin in Zuid-Europese sferen te brengen.

Overkapping

Wat een lekker zuidelijk sfeertje geeft, is een begroeide overkapping. Dit is in de zomer heel functioneel, omdat hij schaduw creëert en voor de nodige groenbeleving in de tuin zorgt. Zeker als je voor de begroeiing een Toscaanse jasmijn kies of – zoals op de foto – een druif, krijg je écht het gevoel alsof je op vakantie bent. Kies bij een overkapping het liefst voor hout. Metaal krijgt al snel een wat te moderne uitstraling.

Bistroset

Ook een leuke bistroset doet wonderen en heeft als bijkomend voordeel dat het niet zoveel ruimte in beslag neemt. Vaak zijn ze ook opklapbaar, dus makkelijk op te bergen in de winter. Geen overbodige luxe in de relatief kleine Amsterdamse tuinen. En natuurlijk is een bistroset ook zeer geschikt voor op het balkon. Wat betreft het materiaal kun je eigenlijk alle kanten op. Zowel een houten bistroset als een metalen doet het goed in een mediterraans ingerichte tuin.

Lees ook: Intratuin: keep the kamerplant alive!

Citrusplant

Wat planten betreft is de keuze reuze. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn. Die ziet er niet alleen prachtig uit, maar ruikt ook echt heerlijk. Wat natuurlijk ook leuk is, is het gebruiken van meerdere mediterrane kruiden in je tuin die je vervolgens in de keuken kunt gebruiken. En ook een vijgenboom of een citroenplant staan garant voor een lekker sfeertje. Zeker als je deze planten in een roodstenen of blauw geglazuurde pot plant.

Witte muren

Wat verder helpt, is om de schuttingen om je tuin heen wit te schilderen. In het zuiden van Europa is het van oudsher natuurlijk wat warmer dan hier en om die reden maken ze hun muren wit om de hitte buiten te houden. Om een mediterrane tuin te creëren is het wel handig om deze witte muren terug te laten komen.