HP/De Tijd gaf deze week het officiële startsein van de komkommertijd-periode. De primeur van het voormalig katholieke opinieweekblad werd – hoe ranzig – overgenomen uit een oude Privé van 13 jaar geleden. Het roddelblad had dit verhaaltje weer opgetekend naar aanleiding van deze video, waarin Femke Halsema toegeeft dat ze ooit een feestbeest was.

In haar studententijd rookte ze weleens een jointje en daar ging ze naar eigen zeggen ‘ontzettend gek van doen. Vooral veel lachen!’ Ook snoof ze weleens coke. Wees gerust: tegenwoordig kun je alleen nog een wit voetje halen bij onze burgemeester, want van een wit neusje is al heel lang geen sprake meer. Het was een eenmalige actie. Dat geeft ze overigens toe terwijl ze aan haar gezicht zit en je weet: dat doen alleen mensen die liegen. ‘Met coke heb je het gevoel dat je ontzettend intelligent bent’, was haar ervaring. Deze laatste quote leent zich heel gemakkelijk voor een aantal heerlijke Geer & Goor woordgrappen en grollen in de categorie ‘humor om te lachen’, zoals:

  1. ‘Snapt u nu waarom ze ons Amsterdammers zo aan het lijntje houdt?’
  2. ‘Weet je dat ze ook gesolliciteerd heeft bij de douane? Ze zeiden dat ze er een neus voor had!’
  3. ‘Wat is het lievelingsgerecht van Femke Halsema? Coke-au-vin!’

Goed, zo kan ‘ie wel weer. Waar het natuurlijk vooral om gaat: niet alleen Femke, maar heel Nederland raakt ongetwijfeld weer van de coke/kook vanwege dit soort onzinnige berichten. Het heeft een hoog RTL Boulevard-who-fucking-cares-gehalte en het is ook best een gemakkelijke manier van scoren. En tóch houdt het me op de één of andere manier bezig. Want is het nou een verademing als een vooraanstaand persoon zo eerlijk en open is, of is het vooral dom, naïef en ontluisterend? ‘Het was lekker en gevaarlijk. Zó lekker dat je denkt: dat moet ik nooit meer doen’, zegt Halsema. Ondertussen zie ik op mijn tijdlijn alweer nieuwe oneliners opdoemen van een aantal Amsterdammers, die ik best vermakelijk vind.

  1. ‘Eén keer coke gebruiken is net als één keer masturberen: volstrekt ongeloofwaardig.’
  2. ‘Het is niet te hopen dat ze een werkbezoekje aan de Zuidas heeft ingepland binnenkort.’
  3. ‘Heeft ze het gevoel dat ze ontzettend intelligent is? Dan gebruikt ze dus nog steeds!’
  4. ‘Ineens begrijp ik waarom er in het Amsterdamse kraanwater verreweg de meeste cocaïne wordt aangetroffen.’

Tot zover weer mijn wekelijkse column en nu maar hopen dat het allemaal als een storm in een glas Amsterdams rioolwater overgaat. Mijn oprechte excuses dat ik dit onderwerp weer heb aangesneden. Maar ja, ook columnisten hebben het zwaar de komende periode. Alvast een fijne komkommertijd gewenst!

Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine