Er woont een mevrouw op de Borneokade, die meent dat ze voor €895.000,- recht heeft op ‘een oase van rust’, zoals haar buurtje destijds in de advertentie op Funda werd aangeprezen. Ze bevindt zich pal voor de steiger waar veel Amsterdammers tot voor kort een verfrissende duik namen. Inmiddels heeft ze het voor elkaar en is er een zwemverbod ingesteld. Wie nu het water in plonst, riskeert een boete van €140,-

Er woont een meneer op het Rokin, schuin tegenover Scheltema. Zijn target: fietsers uit de binnenstad weren. Handenwrijvend heeft hij al honderden ideeën aangeleverd via fiets@amsterdam.nl. De APV werd naar zijn tevredenheid aangepast. Met de fiets naar de binnenstad is voortaan niet meer te doen. Als je je fiets buiten de vakken of stallingen parkeert, heb je – nadat handhavers een label hebben achtergelaten – een uur de tijd voordat ‘ie wordt weggeknipt.

Er woont een dame bij Artis, die beweert dat ze getraumatiseerd is door het geschreeuw van de Californische zeeleeuw Thiago. ‘Ik ben van Joodse komaf en moest tijdens de oorlog onderduiken. Nu moet ik weer onderduiken, want ik doe mijn ramen en deuren niet meer open’, zegt ze tegen de Parool-journalist, die haar commentaar bijna kwijlend opschrijft omdat hij weet dat hij daarmee gaat scoren. En het is gelukt: Thiago gaat weg en haar luiken kunnen weer open.

Er woont een hipster op de Wallen die er opmerkelijke ideeën op nahoudt. Hij is van mening dat er een leeftijdsgrens moet worden ingesteld voor de omgeving waarin hij woont. Toegangspoortjes zouden ook geen gek idee zijn. En eigenlijk zouden er alleen nog maar ‘kwaliteitstoeristen’ in zijn buurt mogen rondlopen. ‘Misschien is het ook wel een goed idee om eten en drinken in bepaalde straten te verbieden’, vindt hij. Burgemeester Halsema overweegt de sluiting van de Amsterdamse Wallen.

Klagen met gezonde botten: er zijn steeds meer figuren die deze kunst als geen ander verstaan. Steevast wordt er vooral naar hen geluisterd, waardoor het voor anderen steeds lastiger wordt om nog te genieten van deze nog maar weinig heldhaftige stad vol vastberaden en steeds minder barmhartige types…

Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine