Erik ten Hag is geen prater. Het liefst zou hij met zijn jongens in een voetbalbubbel op De Toekomst werken aan restverdedigen of aan half-spaces en helemaal niemand te woord staan. Erik is op zijn best tussen de lijnen en niet aan de microfoon. Louis van Gaal kan niet vaak genoeg worden geïnterviewd door ‘zijn vrienden van de media’. Hij heeft zijn open doekjes en sneren tot in de puntjes voorbereid en geniet pontificaal van zijn optredens. Johan Cruijff liep ook niet weg van journalisten. Zijn vraaggesprekken hebben zelfs uitspraken opgeleverd die, vergelijkbaar met kleinkunstenaars Kees van Kooten en Wim de Bie, de Nederlandse taal hebben verrijkt. Van Gaal moet het doen met ‘Ben jij nou zo stom of…’ en Rinus Michels wordt geciteerd met ‘Voetbal is oorlog’ terwijl het eigenlijk door Ed van Opzeeland in de mond van De Generaal werd gelegd.

Het is tijd dat Ten Hag in dienst van Ajax aan zijn oeuvre gaat werken en vooraf aan de ontmoeting met Sporting Lissabon werden we op onze wenken bediend. In het verplichte praatje vooraf bracht Ziggo’s Wytse van der Goot wederom de twijfels over Sébastien Haller ter sprake. Erik zocht met zichtbare tegenzin naar de zoveelste uitleg totdat het chagrijn het won van het antwoord: ‘Sorry, kan je een andere vraag stellen?’, gevolgd door ‘Kijk naar zijn statistieken!’. Het is Erik ten Hag ten voeten uit, een coach die net als Van Gaal vóór zijn spelers gaat staan en zélf bepaalt wie wél of niet functioneert. Het is een tikkeltje hautain (want zo ingewikkeld is het voetbal niet) maar dat Erik zijn eigen koers volgt, werd vorig seizoen duidelijk toen hij de dwarse Brian Brobbey bleef brengen en door de speler die nu verpietert in Salzburg, met belangrijke goals werd beloond. Het managen van de kleedkamer met formidabel materiaal gaat hem blijkbaar moeiteloos af.

Lees ook: ‘Willen moet je ook maar kunnen’

Hij denkt niet in reputaties of in aankopen en maakt ruim baan voor de ontwikkeling van de aanstormende Jurriën Timber en Devyne Rensch; mede door zijn toedoen inmiddels internationals. Hij zag het echter niet zitten in de lastige Noa Lang die nu in België uitblinkt, werd Lisandro Martínez na een sterk eerste jaar onbegrijpelijk lang genegeerd en zag iedereen dat Edson Álvarez meer kan dan louter verdedigen als de Mexicaan het comfort van een basisplaats geniet.

De trainer die droomt van de Bundesliga schijnt op de shortlist te staan om een getergde Ronald Koeman in Barcelona op te volgen. De geboren Haaksberger is naar zijn zeggen nog niet klaar in Amsterdam waar hij steeds meer op zijn gemak lijkt. Ondertussen heeft men in politiek Den Haag met belangstelling de verbale ontsnapping van de Ajax-trainer in Lissabon genoteerd. Mark Rutte bedient zich in het debat regelmatig met ‘Ik heb geen vraag gehoord’. De geheugenzwakke premier overweegt binnenkort Wilders met ‘Kan je een andere vraag stellen?’ te ontwijken waarop een alerte Geert hem confronteert met ‘zijn statistieken’ van het structurele niet actief herinneren.

Robert Leon
www.dutchfellow.wordpress.com

Foto Ajax Images