Deze maand opent het vernieuwde Amsterdome haar deuren voor Taste! De imposante locatie in Amsterdam, centraal gelegen tussen de A10 en de A5, is de afgelopen maanden speciaal voor 360° theaterbeleving Taste omgetoverd tot een innovatief theater met internationale allure.

Het idee van Taste komt oorspronkelijk van romanschrijver Michiel Stroink. Hij bedacht de noodlottige geschiedenis van een driesterrenchef die op een bepaald moment zijn smaak verliest en zijn wereld ineen ziet storten. Dit verhaal bleek het eerste ingrediënt van Taste te worden. Voor Michiel was het gebruikelijk om zijn verhalen in romanvorm uit te brengen, maar hij begreep dat Taste meer nodig had dan alleen de papieren bladzijden van een boek. Hij kwam in contact met regisseur Ola Mafaalani, die op theatergebied vrijwel iedere grens heeft verkend. Hij deelde zijn gedachten met haar en zij zag in Taste een mogelijkheid deze eerdere grenzen ruim te overschrijden. Dat een idee veel groter kan worden dan de som der delen bleek toen zij het presenteerden in De Leest, het driesterrenrestaurant van Jacob Jan Boerma. Er werd een magische dimensie toegevoegd toen Jacob Jan de gedachten vrijwel direct begon om te zetten in culinaire beelden en smaken.

Bij Taste wordt ieder zintuig aan het werk gezet

Nog voor Ola en Michiel wegreden, belden ze met producent Guirec van Slingelandt, die eerder met de ontwikkeling van Soldaat van Oranje al had laten zien dat er geen kleine ideeën bestaan. Guirec: ‘We durven onbegrensd te denken. Wat voor een voorstelling kan je maken als alles mogelijk is? We willen ieder zintuig aan het werk zetten: horen en zien, wat voor de meesten onder ons normaal is bij een theatervoorstelling. Maar ook ruiken, proeven en voelen. Gezamenlijk hebben we creatives gezocht die alle zintuigen kunnen betoveren. Het wordt een compleet nieuwe theaterbeleving waar mensen hopelijk nog lang over na zullen praten.’

Mentale manipulatie

Acteur Dragan Bakema speelt de hoofdrol. Aan de hand van videobeelden, muziek, high-end bites, geur en mindfucks gaat hij straks ieders zintuigen prikkelen en ervoor zorgen dat aan het eind van de avond voor het publiek niets meer hetzelfde lijkt. Een bijzondere uitdaging voor hem, want er staan verder geen andere acteurs op het podium. Ondersteund door 3 live muzikanten wordt Taste een kunstvorm waar alle disciplines van entertainment aan bod komen. Dit kan alleen met de beste mensen uit het vak. Onder anderen topcomponist Joep Beving schreef de muziek en Victor Mids & Oscar Verpoort, bekend van Mindf*ck, zijn verantwoordelijk voor de mentale manipulaties in Taste. Zij sloten zich met vele andere experts aan bij het creative team om samen dit bijzondere theaterspektakel vorm te geven.

Taste beleeft op 9 oktober haar wereldpremière in het gloednieuwe én ‘coronaproof’ ingerichte Taste Theater Amsterdome (Seineweg 2). Enthousiast geworden en wil je Taste ook ervaren? Meer informatie over de voorstelling en tickets zijn te vinden op www.taste.productions