In het kalenderjaar waarin AJAX Europees in hoofdletters werd geschreven en het eindelijk weer alle nationale prijzen bemachtigde; de club nog nooit zoveel doelpunten maakte en de recordkampioen dominant onderweg leek naar een 2019 ‘Copy & Paste’ 2020, werd nog vóór de winterstop de weerbarstigheid van de hoofdstedelijke heerschappij blootgelegd.

Het zou een Netflix miniserie kunnen zijn. Ajax dat zich wentelt in globale adoratie en een uitpuilende kas. Een Champions League halve finalist die in hetzelfde toernooi blijft verwonderen; overtuigende uitslagen neerzet en tegenstanders oog in oog met doelman André Onana wonderwel ziet falen. Een ploeg die bovendien in twee confrontaties met Chelsea pontificaal arbitraal in het pak wordt genaaid. Een landskampioen die zijn gezworen concurrent uit Eindhoven zo hardnekkig ziet struikelen, omdat het twee geblesseerde oud-Ajacieden (Steven Bergwijn en Donyell Malen) langdurig moet missen, dat fans en volgers grapten dat Ajax al kampioen is als op de grachten wordt geschaatst en de 35ste titel niet met een rondvaarttocht kan worden gevierd.

Lees ook: Monument voor Marc

Na de duizelingwekkende rondo tegen FC Utrecht, was Ajax in Lille zonder een geschorst verdedigingshart (Blind en Veltman) maar met een verrassend sterk nieuw centrum (Martinez en Schuurs), een verbluffende Ziyech en een wederom weergaloze goalie, zonder kleerscheuren aan de leiding van de poule gekomen. Terwijl in Amsterdam bestuurders en de technische staf elkanders schouders complimenteus blauw sloegen, werden de eerste tekenen van de impasse zichtbaar. Aanvoerder Tadić kwam al weken niet meer uit de verf en door de achtereenvolgende blessures van Neres, Labyad en Promes was de snelheid uit het spel – waarin Dušan juist die lopende spelers lanceert – verdwenen. Ajax kwam tot stilstand; het voetbal werd voorspelbaar. Op vrijdag 6 december haalde Willem II zijn schouders er voor op in de JC ArenA (0-2). Vier dagen later verdiende Valencia helemaal niets in Amsterdam maar omdat Ajax geen oplossing wist te verzinnen, gingen de Spanjaarden met de winst (0-1) en Chelsea naar de achtste finales. Op zondag 15 december stevende Ajax bij AZ op een aanvaardbare puntendeling af toen het pupillenverdedigen van Perr Schuurs, Myron Boadu de winnende treffer (1-0) schonk. In negen dagen tijd werd de voorsprong op AZ teniet gedaan en is Ajax ‘veroordeeld’ tot de Europa League.

Het is de naakte waarheid van de sport. Niets is zeker en voor altijd. De inmiddels ontslagen PSV trainer Mark van Bommel beriep zich op de genoemde blessures maar hem werd Calimerogedrag verweten, waar Ten Hag zich lang van distantieerde. In Alkmaar liep Erik echter alsnog leeg over de hoeveelheid wedstrijden en het gebrek aan rust. Ajax doet er goed aan een screenshot te maken van het huidige, wellicht incidentele verval. Een levendige herinnering die spelers die even niet aan voetballen toekomen, er van doordringt dat een sterke, goedbetaalde bank net als bij andere topclubs essentieel en doodnormaal is. Niet meteen je zaakwaarnemer bellen!

Robert Leon
www.dutchfellow.wordpress.com