Succes heeft vele vaders en hoewel we niet weten hoe de hazen bij Ajax precies hebben gelopen; we dus niet kunnen vaststellen hoe de bestuursbeslissingen tot stand kwamen, mag veel krediet voor de huidige status worden toegeschreven aan de directeur Voetbalzaken, Marc Overmars. Al was het alleen al, omdat toen men in Amsterdam vier jaar lang naast alle prijzen greep, hij als hoofdschuldige werd aangewezen.

Terwijl het vermogen van Ajax nog nooit zo hoog was, werd juist hem een gebrek aan visie en lef aangewreven alsmede een zuinigheid verweten die hem bij de supporters de vreemde bijnaam ‘Marc Netto’ opleverde. Alsof (interesse in) ‘Netto’ of wel ‘Wat houden we ervan over?’ synoniem aan bijvoorbeeld gierigheid is en, het in de doldwaze transferwereld geen uitstekende eigenschap is om behoedzaam te werk te gaan. Daarnaast werkte Het Technisch Hart op De Toekomst als een dwangbuis voor Overmars. Het overleg stond een spannender transferbeleid en het Europees aanhaken in de weg. Dennis Bergkamp trapte regelmatig op de rem; wijzend op de aanwezige talenten en appellerend aan een belangrijk hoofdstuk uit het evangelie van Johan Cruijff: de jeugdopleiding. Als spreekbuis van dit hart riep Marc hardnekkig dat Ziyech niet naar Amsterdam zou komen. Totdat weer een kwalificatie voor de Champions League voortijdig was gestrand (2016). De kapitaalinjectie opende een nieuw blikveld. Aan de hand van Bosz en Hakim reikte Ajax tot in de finale van de Europa League.

Lees ook: Ons Aller Ajax: Impact

Het zou nog één verloren seizoen duren voordat Overmars in de zomer van 2018 een nieuwe, ongekende strategie ontvouwde. Vanuit de prijzige Premier League kwam Daley Blind vroegtijdig thuis en werd na twee gemiste kansen eindelijk Dušan Tadić aangetrokken. Investeringen die binnen het jaar ondubbelzinnig uitbetaalden. Erik ten Hag viel met zijn neus in de boter. Een bevrijde directeur Voetbalzaken pakte – ongetwijfeld in samenspraak met Edwin van der Sar – onmiddellijk door en zij sloopten een ander heilig huisje: het salarisplafond. De contracten van de belangrijke spelers werden opengebroken; verlengd in jaren en de beloning verhoogd in euro’s. Alles om straks bij de onvermijdelijke transfers, hoofdprijzen te kunnen vragen. Overmars staat inmiddels aan het roer van een brutale koerswijziging. De durf die hij, gesteund door Van der Sar en de Raad van Commissarissen, heeft getoond, maakt hem het gezicht van de omwenteling die zelfs Europees aandacht opwekte.

Ajax voetbalt weliswaar adembenemend in de geest van zijn voetbalvader; het was altijd JC’s geloof om het grote geld pas te laten verdienen door middel van het winnen van prijzen. Een basissalaris dat exponentieel stijgt met successen. In het huidige topvoetbal onbestaanbaar maar wel hoe bestuurder Overmars het nu zelf ervaart. Na het overweldigende afgelopen seizoen, waarin de club heel goed heeft verdiend en doelstellingen zijn overtroffen, incasseert Marc een bonus van maar liefst 2 miljoen euro.
Wel Bruto!

Robert Leon
www.dutchfellow.wordpress.com