Hét traditionele Indonesische cakeje, licht zoet en kruidig: bij welke Amsterdamse toko scoor je de lekkerste spekkoek?

1 Toko Makassar

Sam van Houtenstraat 35
Betaald: €3,40
Oordeel: Perfecte textuur en een heel fijne smaak. Van de (vanille)suiker tot de foelie, kardemom, noodmuskaat en de kruidnagel: álle ingrediënten komen tot hun recht. De laagjes zijn er 1 voor 1 af te pellen en ze zijn onweerstaanbaar. De onbetwiste winnaar van deze test.
Cijfer: 10

2 Toko Ikan Mas

Eerste Constantijn Huygensstraat 61-HS
Betaald: €5,-
Oordeel: Een grote klomp waarin de nootmuskaat de baas is. We proeven een lekkere kruidenbonk. Dit is een heerlijke, met grote nauwkeurigheid vervaardigde, spekkoek.

3 Toko Kok Kita

Amstelveenseweg 166
Betaald: €4,-
Oordeel: Hier proeven we niets exceptioneels. Aan de buitenkant is ‘ie wat steviger dan de concurrentie, maar deze valt in de categorie ‘gewoon lekker’. Weinig op aan te merken, maar niet heel bijzonder.

4 Toko Bandung

Pieter Calandlaan 333
Betaald: €5,-
Oordeel: Deze prijzige variant heeft een kruimelige textuur en de nootmuskaat voert de boventoon. Blijft een beetje onaangenaam aan je tong plakken. Bij deze kleverige traktatie is een glaasje water aan te raden.

5 Indo Jaya

Van Woustraat 141
Betaald: €2,25
Oordeel: Bij deze spekkoek is het net alsof je op een stuk klei zit te kauwen. Smaakvol, maar mega boterig – en daar moet je van houden.

6 Toko Joyce

Waterlandplein 256
Betaald: €4,40
Oordeel: Een zachte koek met – alwéér – veel nootmuskaat en boter. Smaakt een beetje naar speculaas. Prima toko met een ruime keuze aan Indonesische gerechten, maar de spekkoek slaan we over.

Productie Boris van Leeuwen