Aan de hand van het klassieke voorgerecht keftedakia (gekruide gehaktballetjes in tomatensaus) kun je vaak al bepalen hoe de souvlaki, de bifteki en de gyros zullen smaken. Wat is het beste Griekse restaurant van Amsterdam?

 

Plato

Confuciusplein 14
Betaald: €5,35
Oordeel: Tijdens het wachten met een ‘ouzootje van het huis’ horen we hoe vriendelijk en gezellig men achter de bar met elkaar omgaat en dat is veelzeggend. Waarom hebben we deze Griek niet eerder ontdekt? ‘Heerlijk, zoals altijd’, zegt een stel bij het afrekenen – en daar sluiten we ons bij aan. Deze verrukkelijke keftedakia voor een keurige prijs zijn een Grieks hoogstandje. Met afstand de winnaar van deze test.
Cijfer: 10

Athene

Weesperzijde 42
Betaald: €5,50
Oordeel: In Amsterdam is het restaurant dat de naam draagt van de hoofdstad en de grootste stad van Griekenland al 21 jaar een succes. De 4 gehaktballetjes zijn voortreffelijk gekruid, heel Mediterraans en met een licht pittigje.

Mythos

Lange Leidsedwarsstraat 27
Betaald: €7,50
Oordeel: Bij binnenkomst ‘Shazammen’ we het vrolijke O Mathitis van Thanasis Vasilakis. En we blijven goed gehumeurd, want de boterzachte en heerlijk gekruide keftedakia zijn werkelijk top.

De Twee Grieken

Prinsenstraat 20
Betaald: €7,50
Oordeel: Bij dit zeer charmante restaurant met een romantische ‘hidden garden in the back’ loopt het water je uit de mond als je tijdens het wachten de menukaart leest. We eten subtiel gegrilde, wat grovere gehaktballetjes in een lekkere ‘tomatenjus’.

Rodos

Van Hallstraat 252
Betaald: €6,00
Oordeel: Niet direct een gezellig restaurant om uit eten te gaan, maar toch een Griekse outsider waarvan we de menukaart in de gaten blijven houden. Over de keftedakia: uitstekend vlees, maar we hadden toch liever het kenmerkende tomatensausje dan de sla, rode ui, augurk en fetablokjes als garnering.

Dimitri’s Bar Restaurant

Insulindeweg 1
Betaald: €6,75
Oordeel: Op een paar passen afstand van het Muiderpoortstation is dit Greek fusion restaurant gesitueerd. De 9 mild gekruide keftedakia balletjes zijn prima borrelhapjes.

Productie Robert Plat en Martijn van Stuyvenberg