De Surinaamse keuken zonder tjauw min is als de Hollandse keuken zonder aardappels. Welk Amsterdams eethuis(je) weet dit simpele bamigerecht op z’n állerlekkerst te bereiden?

1 Surinaams-Chinees Restaurant WENBO

Bijlmerplein 561A
Betaald: 8,-
Oordeel: Als je een grote eter bent: hier krijg je de meest royale portie. In dit verrukkelijke roerbakgerecht dansen de knapperige en kraakverse groenten, waaronder kool en taugé, door het gerecht heen. We blijven maar doorsmikkelen van deze lichte en dunne noedels. Een culinair hoogstandje, noemen ze dit.
Cijfer: 10

2 V.O.F. Nieuw Albina

Albert Cuypstraat 47
Betaald: 4,70
Oordeel: Ook deze kruidige maaltijd bevat lekker veel groenten. Kritiekpuntje: de mie is iets te droog. Desondanks is Albina, al jarenlang een begrip op de Cuyp, een meer dan uitstekende runner up.

3 Warung Sranang Makmur

Wijttenbachstraat 14-h
Betaald: 6,25
Oordeel: Dit eethuis komen we op bijna alle online blogs tegen. De geur van smaakversterkers dringt direct onze neus binnen. Deze tjauw min heeft een vrij uitgesproken karakter en is dus meer een tjauw plús! Het ‘pittigje’ is aangenaam, maar qua smaak gaat het dan ook enigszins richting instant noedels uit de supermarkt. Samengevat: een prima snelle lunch.

4 Spang Makandra

Gerard Doustraat 39
Betaald: 4,50
Oordeel: Spang Makandra is Surinaams voor samen etenof samen delen. Pluspunten voor het Ajax fooienpotje en de nostalgische foto van het glorieuze Ajax uit de jaren 70 die de muren sieren. De bami is wat saai, maar het sesamsmaakje stemt ons weer tevreden.

5 Padjak De Smeltkroes 2.0

Bijlmerdreef 1315
Betaald: 5,50
Oordeel: Een van de meest bekende Surinaamse restaurants in de Bijlmer valt ditmaal iets tegen. Deze tjauw min is te neutraal van smaak, waardoor het niet meer en minder is dan een bijgerecht (dat overigens wel een fijne bite heeft). Maar moesten we hier nou zo gigantisch lang op wachten?

6 Kam Yin

Bijlmerplein 525
Betaald: 6,70
Oordeel: Kam Yin, ooit begonnen als eethuisje aan de kop van de Zeedijk, maakt zijn naam en faam niet helemaal waar. Bij de vestiging in het winkelcentrum de Amsterdamse Poort proeven we een vrij muffe tjauw min, waarbij het lijkt alsof met name de kool in de aanbieding was. Nee, we zijn weleens vrolijker vertrokken bij Kam Yin…

Productie Boris van Leeuwen, Koen van Assema, Martijn van Stuyvenberg