In de anonieme vijfde colonne kan zeker een plek worden ingeruimd voor De Telegraaf. De Amsterdamse krant speelt al decennialang een rol in de beeld- en meningsvorming over het hoofdstedelijke Ajax. Johan Cruijff had er zijn wekelijkse column en toen aan de vooravond van de Fluwelen revolutie hij Uri Coronel dreigde ‘kapot te schrijven’, ging ghostwriter Jaap de Groot dat natuurlijk voor hem doen in ‘De krant van wakker Nederland’.

Jaap doet inmiddels zijn kunstje bij Het Parool en Valentijn Driessen neemt nu de honneurs nadrukkelijk waar; in de krant maar ook op tv. De journalist, die het aan tafel bij Veronica Inside overigens altijd opvallend vaak eens is met René van der Gijp en Johan Derksen, werd het doelwit van de fans toen hij Erik ten Hag weer eens kritisch had besproken. In Amsterdam was er even geen plaats voor commentaar op een trainer die deel uitmaakt van een prijspakkende ploeg die bovendien internationaal waardering oogst. Men was even klaar met hem en een vermeende volgende ‘hetze’ in De Telegraaf.

Lees ook: KNUFFELBEER

Valentijn was bovendien eerder niet naar de uitwedstrijd in Madrid afgereisd omdat Ajax zo goed als uitgeschakeld was nadat Real in Amsterdam (1-2) had gezegevierd. Ajax won er met 1-4. Zo wist hij ook te vertellen dat de Braziliaan Lucas Moura nooit scoort, maar juist zijn hattrick leidde Tottenham Hotspur naar een ongedachte ECL finaleplaats. Het is allemaal onschuldig maar als je geschoren wordt, moet je stilzitten.

Terwijl Ten Hag zich vooralsnog baadt in voetbalonschendbaarheid, mag het daadwerkelijke effect van trainers en coaches wel degelijk tegen het licht worden gehouden. Jan Mulder roept al jaren dat die invloed niet overdreven moet worden. Van der Gijp bevestigde dat het Ruud Gullit was die de dienst uitmaakte en Cruijff en Piet Keizer vertelden aan Derksen dat als ze naar Rinus Michels hadden geluisterd, zij niets hadden gewonnen. Zij gingen hun eigen gang en dat is van alle tijden. Dušan Tadić en Donny van de Beek componeerden in Estadio Mestalla een (derde) doelpunt waar geen trainer debet aan is. Tadić bedenkt met de rug naar de goal, in de draai een steekpasje op een plotseling diepgaande Donny die afrondt en de deur in Valencia in het slot gooit. Zij vonden elkaar op een kruispunt van ingevingen.

Ajax speelt niet als een team dat onder leiding van een Robert Maaskant, John van den Brom of Dick Lukkien heel anders voor de dag zou komen. De signatuur van Ten Hag is onleesbaar. Bij hekkensluiter RKC ontsnapte de landskampioen aan een nederlaag. Erik klaagde na afloop over ‘11 BV’tjes’. Net als regelmatig onder Frank de Boer en Peter Bosz liet de instelling weer eens te wensen over. Wellicht kan hij daar een baanbrekend verschil maken, want een juiste mentaliteit kan hij te allen tijde eisen.

Robert Leon
www.dutchfellow.wordpress.com