Amsterdam zit vol met bacteriën. Hier moet je echt van afblijven!

Touchscreen McDonald’s

Zin in een heerlijk E. coli hamburgertje? Grote kans dat je die wel eens gegeten hebt als je via de touchscreen van de Mac hebt besteld. Uit onderzoek blijkt dat het met de hygiëne van de schermen in de McDonald’s-restaurants bedroevend gesteld is, want op alle touchscreens werden bacteriën aangetroffen die normaal alleen in darmstelsels of uitwerpselen van mensen en dieren voorkomen.

Benzinepomp

Medewerkers van tankstations moeten de toiletten meerdere keren per dag schoonmaken, maar dat doen ze vaak niet bij de pompen. Toch worden die dagelijks door honderden mensen aangeraakt en die wassen lang niet allemaal geregeld hun handen. Daardoor zijn benzinepompen een van de slechtste plekken om zonder handschoenen aan te raken.

Amsterdams drinkwater

Goed nieuws: de E. coli-bacterie zit niet meer in het Amsterdamse drinkwater!

Lees ook: 10 vegetarische producten die niet te vreten zijn!

Schiphol

‘Ik ga op reis en neem mee…’ Een koffer vol poepbacteriën!  Op 9 van de totaal 850 toiletkranen op Schiphol werd vorig jaar wederom de poepbacterie getroffen. Aangeraden wordt om water uit de tappunten te halen, die worden namelijk zo snel mogelijk gereinigd of vervangen.

Aan de Amsterdamse grachten

Het water in de grachten is eigenlijk nog steeds te vies om in te zwemmen. Nu is het daar op dit moment geen weer voor, maar de aangetroffen hoeveelheid E. coli-bacteriën is ruim 2 keer zo hoog als de norm voor veilig zwemwater. Om in een droge hete periode nog maar te zwijgen over de grote hoeveelheid blauwalg in de grachten.

Restaurants

In Amsterdam leiden sporen van ongedierte bij 2 op de 3 zaken (67%) tot boetes. En ken je die grote bakken met onverpakte pepermuntjes die bij veel horeca-gelegenheden staan? Daar zit iedereen met zijn ongewassen handen in te graaien. ‘Ja, maar soms zijn de pepermuntjes toch verpakt?’ Fout gedacht! Want dan zitten de urinesporen en schimmels aan de verpakking en dus alsnog aan je handen.

Bowlen

Goed je handen wassen tijdens het bowlen! Het probleem is niet eens zo zeer dat je aan het bowlen bent, maar dat je de aanwezige bacteriën overdraagt zodra je bijvoorbeeld met z’n allen een bittergarnituur besteld. Eet smakelijk!

Tekst Boris van Leeuwen Foto’s Boris van Leeuwen