In Amsterdam melden zich wekelijks gemiddeld 18 Amsterdammers bij De Regenboog Groep voor tijdelijk onderdak. Voor De Regenboog en de Gemeente Amsterdam genoeg reden om de krachten te bundelen en te zoeken naar oplossingen. Zo is het project ‘Onder de Pannen’ geboren.

Tamara Kuschel van Onder de Pannen: ‘Deze aanvragers zijn mensen zoals jij en ik. Zonder verslaving of psychiatrische problemen, vaak met een baan. Maar zonder eigen onderkomen verandert hun leven totaal. Stel je eens voor: iedere maand bij een andere bekende op de bank slapen. Of op een parkeerplaats in je auto en de volgende dag weer naar het werk rijden.’

‘Opeens was ik moederziel alleen’

Sinds 2015 wordt er hulp geboden, door Amsterdammers met een lege kamer te koppelen aan iemand zonder dak. ‘En dat maakt een verschil’, vertelt Denny, die na zijn scheiding dakloos raakte. ‘Ik had alles waar ik voor had gekozen en opeens was ik moederziel alleen. Mijn vrienden en familie wilde ik er niet mee lastigvallen. Via Onder de Pannen kon ik legaal een kamer huren. Ik hoefde niet meer van plek naar plek. Eindelijk rust om de stappen naar een permanente oplossing te zetten.’

Win-winsituatie

Ook voor Bert maakt Onder de Pannen een verschil. ‘Ik heb sinds een aantal jaar een uitkering en dat is geen vetpot. Met het verhuren van mijn lege kamer heb ik een extraatje, maar het is ook gezellig en soms handig als ik een extra handje nodig heb.’ Deze aanpak creëert dus een win-winsituatie.

Iedereen kan meedoen als verhuurder

Om te zorgen dat de tijdelijke huisvesting goed verloopt, zorgt De Regenboog Groep vooraf voor een goede screening en matching van huurder en verhuurder. Iedereen kan meedoen als verhuurder, ook als je een sociale huurwoning hebt en zelfs als je een uitkering en toeslagen ontvangt. Daar wordt via deze constructie niet op gekort.

Meer weten? Check www.onderdepannen.nl