Net als vorig jaar bezochten wij – op basis van de suggesties van de Mokum Magazine lezers – maar liefst 18 bekende ijssalons.

1 IJshoeve Sloten

Sloterweg 1335
Betaald
: €3,60
Oordeel: Met torenhoge verwachtingen brengen we een onverwacht bezoekje aan de winnaar(s) van vorig jaar. Een ijsje scoren op een warme dag behoort een plezierige belevenis te zijn. Als je dan meteen vriendelijk wordt begroet en de dame achter de vitrine je voorziet van royale bollen, zijn er al bonuspunten verdiend. Maar dan het oordeel: het vanille-ijs is nog steeds zijdezacht en vól van smaak. Ook het aardbeienijs blijft een beproefd recept en deze is verrassend verfrissend. Maximale dooreet-factor: werkelijk álles klopt bij IJshoeve Sloten. Wat een knappe prestatie om deze test opnieuw te winnen!
Cijfer: 10

2 Van Soest

Frederiksplein 1a
Betaald: €4,50
Oordeel: You never get a second chance to make a first impression: niets is zo lullig als in een winkel staan terwijl je minutenlang kijkt naar personeel dat het vooral ontzettend gezellig met elkaar heeft. Puntaftrek omdat we onszelf moeten introduceren. De matige ontvangst is snel vergeven en vergeten als wij het ijs proeven. Het vanille-ijs is smeuïg en romig en het aardbeienijs blinkt uit in fruitigheid. Je betaalt iets meer, maar dit is wel een omfiets-ijsje voor als je niet in de buurt woont.
Cijfer: 9 1/2

3 IJs van Oost

Javastraat 79
Betaald: €3,50
Oordeel: Ze doen geen moer (meer) aan social media, waardoor de indruk kan bestaan dat deze ijssalon niet eens meer bestaat. Gelukkig is niets minder waar. Het vanille-ijs is heel smakelijk en smelt meteen weg op je tong. Datzelfde geldt voor het aardbeienijs, al had deze misschien wat fris-zoeter gekund.
Cijfer: 9+

4 Monte Pelmo

Tweede Anjeliersdwarsstraat 17
Betaald: €4,-
Oordeel: Fiets 100 meter door de Westerstraat en je spot meerdere smullende voorbijgangers met een traktatie van het meest bekende ijsfabriekje in de Jordaan. Pas op voor de drempel wanneer je hier een bezoekje brengt, want we zien een klant bijna – met ijs en al – voorover lazeren. Het aardbeienijs is naar onze smaak nét iets te zoet. Het vanille-ijs doet ons denken aan Van der Linde.
Cijfer: 9

5 De IJspraktijk

Waterlandplein 28
Betaald: €3,80
Oordeel: Het eerste wat ons opvalt, is dat het hier één groot kinderparadijs is en – even zaniken op z’n Amsterdams: het is wel errug benauwd binnen. Het vanille-ijs heeft de structuur van softijs. Het voortreffelijke aardbeienijs is met vers fruit bereid, heel verfrissend! Leuk om te vermelden: deze zaak heeft zich gigantisch verbeterd ten opzichte van vorig jaar.
Cijfer: 8 1/2

6 Venetië IJs

Scheldestraat 68
Betaald: €3,80
Oordeel: We nemen plaats op het terras van de – volgens de eigenaar – oudste ijssalon van Amsterdam. Goed verhaal, lekker kort maar je had er wel bij moeten zijn: achter ons zit een man met zó’n dikke buik dat hij zijn 8 (!) bolletjes beter had kunnen overslaan. Het vanille-ijs heeft een gele kleur en zet onze gedachten op een Magnum. Het aardbeienijs is sappig en smaakt prima.
Cijfer: 8+

7 Jordino

Haarlemmerdijk 25-A
Betaald: €3,50
Oordeel: Op de website lezen we dat het ijs zo min mogelijk suiker bevat, maar dat geldt – vinden wij – niet voor het aardbeienijs. Daarentegen is het vanille-ijs (naar een rijk volle melk recept) prima op smaak. Toch zijn we niet lyrisch; het is allemaal een beetje saai en gewoontjes. Maar een prima ijsje is het wel.
Cijfer: 8

8 IJssalon Da Vinci

Stadionplein 251
Betaald: €3,60
Oordeel: Met uitzicht op het prachtige Olympisch Stadion is het geen straf op deze plek een ijsje te eten. Het van oorsprong uit Amstelveen afkomstige Da Vinci zelf heeft wat minder historie. Online komen we weinig te weten over hun achtergrond, behalve dat zij zichzelf ‘de lekkerste ijssalon van Amsterdam’ noemen. Dat is niet helemaal waar. We eten hier een flinke bom vanille-ijs waar aardbeienijs tegenaan schurkt dat nogal wat stukjes (taaiig) fruit bevat.
Cijfer: 8-

9 Van der Linde

Nieuwendijk 183
Betaald: €1,90
Oordeel: Van tevoren waren wij het meest benieuwd of onze immer vrolijke vriend – de Van der Linde fans weten wel wie wij daarmee bedoelen – ons weer zo ‘allerhartelijkst’ zou begroeten. Ja, Van der Linde is sinds 1937 een begrip, maar dat plastic koffiebekertje waaruit de F-pupillen van AFC de limonade drinken: we zullen er nooit aan wennen. En als je even geen cash op zak hebt? Ook dan kan je hier nog steeds niet pinnen in 2023.
Cijfer: 7 1/2

10 Massimo Gelato

Jan Hanzenstraat 15
Betaald: €4,20
Oordeel: Ook hier heeft het personeelstekort toegeslagen. Slechts één dame moet een flinke rij zien weg te werken. Respect, ze werkt zich een slag in de rondte. Die vreselijke bio ijslepel is er helaas nog steeds en dat komt de smaak niet ten goede. Het aardbeienijs mist sowieso smaak. Het vanille-ijs is naar wens, maar het stijgt niet uit boven de middelmaat. We hebben weleens lekkerder én goedkoper ijs geproefd.
Cijfer: 7+

11 IJspret

Rijnstraat 184-HS
Betaald: €3,75
Oordeel: Petje af voor de dame die – ogenschijnlijk ijzig kalm – een ellenlange rij aan jengelende kinderen helpt. Het aardbeienijs is mierzoet en lijkt op smaak gemaakt voor de kids. Het vanille-ijs is vooral hard en stevig en heeft een zeer sterke smaak.
Cijfer: 7

12 Miuz

Overtoom 117
Betaald: €5,90
Oordeel: Even serieus: vijf euro negentig?! Of… is dit een gevalletje ‘voor de hoogste kwaliteit betaal je nu eenmaal de hoofdprijs?’ De ‘gelato makers’ van Miuz komen uit Turijn, dat volgens de Volkskrant een ijsmetropool in wording is. Zoiets hebben ze ook voor Amsterdam in petto, lezen we op de website. Miuz is er om de traditionele perceptie van de traditionele ijsbeleving te verstoren en een ambachtelijk Italiaans product van hogere kwaliteit in Amsterdam te introduceren.’ Ja ja, bla bla, vanillevla, het zal allemaal wel. Geen gebakken, maar bevróren lucht, dus…
Cijfer: 7-

13 IJskoud de Beste

Meeuwenlaan 331
Betaald: €3,80
Oordeel: Het ijsscheppen is hier lopendebandwerk. Of we slagroom en marshmallows erop willen? Nee, dankjewel. Hier kun je roomijs op melkbasis, sorbetijs op waterbasis en zelfs suikervrij ijs bestellen. Ruime keuze aan originele smaken en je kan er – handig voor de corpulente heer die we bij Venetië IJs tegenkwamen – 16 bollen voor €17,50 meenemen. Het ijs heeft echter wel een hoog Hertog-gehalte…
Cijfer: 6 1/2

14 Frank & Lydia’s Italiaanse IJssalon

Bos en Lommerweg 156
Betaald: €3,50
Oordeel: Frank & Lydia: dat klinkt toch een beetje als Gert en Hermien, Saskia & Serge of, voor de jongere generatie, Suzan & Freek. Het ijs is al net zo zoetsappig als de muziek die deze zangkoppels voortbrachten. Best lekker voor op een luie tropische dag, maar toch zouden we – ook als je er in de buurt woont – voor het eerder genoemde omfietsijsje gaan…
Cijfer: 6+

15 Pisa IJs

Scheldeplein 22
Betaald: 3,60
Oordeel: Hoe kan vanille-ijs nou naar anijs smaken en kan aardbeienijs zurig zijn? Het kan een momentopname of een bewuste keuze van deze befaamde ijsmakers zijn, maar wij zijn diep teleurgesteld.
Cijfer: 6

16 IJsboutique

Johannes Verhulststraat 107
Betaald: €3,90
Oordeel: De briesende dame van de vintagewinkel naast de ijssalon kan ook wel een ijsje gebruiken om af te koelen. Briesend: ‘geen ijs voor mijn etalage nuttigen!’ We vragen om een bolletje vanille en een bolletje aardbei. ‘Vanille heb ik niet’, is het antwoord. Doe dan maar stracciatella. Tot onze schrik krijgen we een keihard en korrelig ijsje waarbij we ons een weg moeten banen door de harde en grove kristallen. Maar er zijn mensen die dat lekker vinden…
Cijfer: 6

17 IJscuypje

Heiligeweg 18
Betaald: €3,95
Oordeel: Om ze de kans te geven om zich te revancheren na de blamage van vorig jaar, kiezen we opnieuw voor deze specifieke vestiging. Maar ook dit jaar past de slogan ‘mensen blij maken met ijs zoals ijs hoort te zijn’ niet bij het eindresultaat. Het zal toch niet zo zijn dat hier synthetische vanille wordt gebruikt? En ook het aardbeienijs smaakt naar het groothandel ijs dat je naar hartelust zelf kunt opscheppen bij een doorsnee wokrestaurant.
Cijfer: 6-

18 Tofani

Kloveniersburgwal 16
Betaald: 3,50
Oordeel: Je ontkomt er waarschijnlijk niet aan in deze buurt, maar toch vinden we het jammer dat we niet in onze eigen taal kunnen bestellen. Met dank aan Tripadvisor staat er steevast een giga rij met toeristen voor de deur. De vriezer lijkt er een paar graden te koud te staan, want het ijs is te hard om direct te kunnen consumeren. Voor beide smaken geldt: je kan nog beter voor €2,99 een literbak premium roomijs bij de ALDI van het merk Mucci halen.
Cijfer: 5 1/2

Lees hier de ijstest van 2022: MOKUM MAGAZINE IJSTEST 2022: TOP 18 IJSSALONS

Productie Boris van Leeuwen, Koen van Assema, Martijn van Stuyvenberg