Ineens kan je – bij wijze van frisse start – behoefte hebben aan een grote schoonmaak. Want een opgeruimd huis draagt bij aan een opgeruimd hoofd!

Maar je kan er ook flink tegenop zien om te beginnen aan de grote schoonmaak. Er zijn verschillende methoden die je over de drempel kunnen helpen. Begin bijvoorbeeld per ruimte. Eerst de badkamer en daarna de slaapkamer, bijvoorbeeld. Of werk volgens de methode van opruimgoeroe Marie Kondo, per categorie: sorteer kleding, dan boeken en tot slot de administratie. Neem afscheid van dingen die je niet meer wil. Breng goede spullen naar de kringloopwinkel, een ander kan er wat aan hebben.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Bij het grondig schoonmaken wordt een ruime hoeveelheid allesreiniger, schuurmiddel en ontkalker gebruikt. Heerlijk fris, maar niet de meest milieuvriendelijke manier. Om plastic verpakkingen en kosten te beperken, zijn er natuurlijke en voordelige alternatieven. Zo is natuurazijn heel goedkoop en geschikt voor vele schoonmaakklussen. Het ontkalkt de waterkoker of strijkijzer, laat het chroom of rvs in de badkamer en keuken glanzen en maakt de ramen en glazen streeploos schoon. En in combinatie met baking soda is het een wondermiddel: hiermee krijg je aangekoekte pannen en ovens schoon of reinig je de wc-pot. Azijn is ook een natuurlijke wasverzachter. Het laat geen geur achter in je wasgoed maar maakt het wel zachter en minder statisch. Azijn is bovendien effectief tegen de geur van zweet. Laat een pannetje water met azijn op het fornuis zachtjes koken zonder deksel tegen onaangename geuren in huis. Het eerder genoemde baking soda werkt ook goed tegen muffe geuren: sprenkel over een vloerkleed of bankstel, laat een paar uur intrekken en stofzuig daarna grondig.

Zin gekregen in een opgeruimd huis? Ga zelf aan de slag of plaats een aanvraag bij Beep for Help, zij nemen je het werk graag uit handen. Kijk op www.beepforhelp.nl