Bril: Dick Moby
Opticien: Ralph Optiek
Cap: Mokum Made
Sweater: New Optimist

‘Minibiebs’, schijnen ze te heten. Anderen hebben het over ‘zwerfboekenstations’. Van die openbare boekenkastjes die je steeds vaker op de meest uiteenlopende plekken in Amsterdam tegenkomt. Er zijn minibiebs in de vorm van een totempaal, een woonwagen, een oude telefooncel en in Amsterdam-Oost schijnt er zelfs een onder een boomhut te staan. Aan creativiteit geen gebrek bij de duurzame Amsterdammers.

Zelf loop ik regelmatig langs de ‘boekenkast’ op het Hendrik Jonkerplein, tegenover ’t Blaauwhooft. De formule is inmiddels bijgesteld: het lijken wel openlucht kringloopwinkels geworden! Buurtbewoners die hun zolder hebben opgeruimd zien hun kans schoon om er al hun ‘random’ rotzooi te dumpen. Inmiddels liggen dus niet alleen klassiekers als De Aanslag van Harry Mulisch te wachten op een nieuwe eigenaar, maar kun je er ook theeglazen, schoenen en zelfs pispotten meenemen. ‘Die zogeheten minibiebs zijn ranzige dumpplekken voor overtollig huisraad geworden’, mopperde ik onlangs tegen een groene vriendin. ‘Nou, ik moet je bekennen dat ik laatst toch een heel fijn Zweeds thrillertje uit zo’n kastje heb meegenomen!’, riep ze – enigszins verontwaardigd.

Nog geen paar dagen later moest ik haar mijn welgemeende excuses aanbieden. Toen ik weer eens langs de uitpuilende miniatuur vuilnisbelt wandelde, zag ik een zwarte laptoptas staan. ‘Smerig’, dacht mijn wantrouwende ik. ‘Toch even checken of er geen gaten en scheuren in zitten’, corrigeerde mijn positiever ingestelde zelve. De ‘prestige case’, zoals ze op internet worden genoemd, bleek nog puntgaaf te zijn. En zo heeft de hoofdredacteur van Mokum Magazine al wekenlang plezier van zijn nieuwe, ouwe, vieze tas. Lang leve de minibiebs!

Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine