Het is volle bak zomer en het wordt weer warm. Heerlijk natuurlijk, maar het is wel lastiger om alles in je tuin of op je balkon in leven te houden. Uitdroging ligt op de loer, maar tegelijkertijd moeten we zuiniger zijn met ons water. Timme van Intratuin Amsterdam geeft je een aantal tips!

Water geven

Als je de planten in je tuin of op je balkon water geeft, kun je dit het beste in de avond of in de (vroege) ochtend doen. Daardoor verdampt het water het minst snel en nemen de planten het water het beste op. Het is dus zonde om overdag in de brandende zon te sproeien. Ook is de kans op verbranding van je planten dan het kleinst. Het beste is om je planten direct op de aarde water te geven en ze niet te besproeien. Zo verspil je zo min mogelijk water en komt het op de juiste plek terecht. Een druppelsysteem of kleine sproeiertjes kunnen daar erg handig voor zijn.

Potplanten

Als je veel planten in potten in je tuin of op je balkon hebt staan, is het handig om deze bij elkaar op een wat schaduwrijker plekje neer te zetten. Dit zorgt ervoor dat ze minder snel uitdrogen. Verder kun je aarde in de pot afdekken met boomschors of grind. Dit zorgt ervoor dat het water minder snel verdampt.

Lees ook: Intratuin: ‘Vakantieplant, gezellig hè?’

Een regenton

Het lijkt voor de hand liggend, maar als je zelf water opvangt in een regenton help je om het watertekort te bestrijden. Je gebruikt dan namelijk geen leidingwater om je plantjes water te geven. Daarbij is water uit een regenton beter voor je planten dan leidingwater, omdat er in leidingwater kalk zit. Verder heb je bij heel heftige buien (zoals we dit jaar ook alweer hebben gehad) een buffer aangelegd, zodat het water niet in één keer het riool inloopt. Hierdoor ontlast je ons riool en is de stad beter opgewassen tegen zware buien.

Het gazon

Je grasmat groen houden is in droge periodes erg lastig. Het gras gaat in een soort overlevingsmodus en zal helaas geel en droog worden. Maar dat betekent niet dat het dood is. Onder de grond leeft het gras nog en zodra er weer regelmatig een regenbui valt, zal het weer nieuwe groene sprietjes vormen. Je hoeft het daarom ook niet iedere dag water te geven.

Tuinman Timme

Beste Timme,
Mag je planten eigenlijk aanraken?
Tiago

‘Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet weet. Zelf zou ik planten liever niet aanraken en lekker met rust laten. Er zijn onderzoeken die laten zien dat er planten zijn die níet aangeraakt willen worden. Als deze planten te lang worden aangeraakt (ongeveer 30 minuten) wordt er een genetisch defensief op gang gebracht dat veel energie kost, waardoor de plant minder groeit. Maar er zijn ook onderzoeken die zeggen dat planten door elkaars aanraking juist sneller gaan groeien, omdat ze een soort concurrentiestrijd aangaan. Ze voelen elkaars aanwezigheid en gaan sneller groeien om licht van de ander af te pakken. Maar als je het mij vraagt moet je dus vooral van planten afblijven.’

 intratuin

www.intratuin.nl