‘Opgelucht’, ‘superblij’ en ‘volgens verwachting’: bij deze Amsterdamse restaurants knallen de kurken van blijdschap na het toekennen van (nog) een Michelinster!  
‘Opgelucht’
Bistro de la Mer (Utrechtsestraat 57) – eerste Michelinster gewonnen

Chef-kok Julius Nuiten: ‘Ik voel mij heel opgelucht. We waren uitgenodigd door Michelin, dus je verwacht toch wel wat als je in die zaal zit. We zijn heel blij ermee. Wat ons zo bijzonder maakt is dat wij één grote bar zijn waar wij à la carte visgerechten serveren en dat iedereen lekker kan kiezen waar die zin in heeft. We maken gewoon wat we zelf lekker vinden en blijkbaar vinden Michelin en de gasten dat ook.’

‘Superblij’
Restaurant 212 (Amstel 212) – twee Michelinsterren behouden

Chef-kok Sander Verhaaf: ‘We zijn superblij om de sterren te kunnen behouden voor het volgende jaar. Hopelijk kunnen we zo doorgaan om uiteindelijk ook uit te kunnen uitbreiden. Of je de sterren weer krijgt is natuurlijk altijd spannend, je werkt er als team elke dag hard aan om het waar te kunnen maken. En er zijn genoeg inspecties van Michelin in de loop der jaren waar je niks van af weet. Wat ons zo bijzonder maakt? Dat moet je eigenlijk aan Michelin vragen. Zelf denk ik dat alle restaurants met twee sterren of hoger iets unieks hebben. Het gaat om meer dan alleen het eten.’

‘Dit hadden we wel verwacht’
MOS (IJdok 185) – Michelinster behouden

Sous-chef Stefan Groenewegen: ‘We zijn natuurlijk heel blij. Dit is iets waar we altijd naar streven en hard voor werken en dat we ‘m dit jaar weer hebben gekregen maakt ons heel gelukkig. Michelinsterren zijn wel iets waar wij elke dag mee bezig zijn en waar wij ook de kwaliteit voor neerzetten. Het is misschien heel arrogant om te zeggen dat wij het wel een beetje hadden verwacht, maar het is wel zo. Voor ons is dit een soort teken van respect voor ons harde werk en we zijn erg blij dat we dit weer hebben waar kunnen maken.’

‘Fantastisch!’
Restaurant Vinkeles (Keizersgracht 384) – tweede Michelinster gewonnen

Chef-kok Jurgen van der Zalm: ‘Het is fantastisch. We hadden helemaal niet verwacht dat we de tweede ster zouden krijgen en ik ben zeer trots op het hele team. Natuurlijk werken we er al jaren naartoe, maar dit jaar was voor het team wegens omstandigheden heel anders. Dus voor ons was het belangrijkste om de ster te behouden. Om vervolgens juist een tweede te krijgen is natuurlijk geweldig.’

‘Heel leuk’
Zoldering (Utrechtsestraat 141H) – Michelinster behouden

Eigenaren Wout Jans, Job Seuren en Tomas Bron: ‘Wij zijn natuurlijk hartstikke blij dat we ‘m nog steeds hebben en dat we dus weer een jaar verder kunnen als sterrenzaak. Volgens mij zijn er in de wereld niet veel restaurants die na een jaar alweer de ster verloren, dus ik had ook niet verwacht dat wij deze kwijt zouden raken. Wat er volgend jaar gaat gebeuren zien we dan wel weer. We zijn nog steeds aan het door ontwikkelen met onze keuken en gaan elke dag met veel plezier naar ons werk. Dus ik zie geen reden waarom Michelin ‘m af zou nemen.’

‘Opgewekt’
Vanderveen (Beethovenstraat 27A) – eerste Michelinster gewonnen

Chef-kok George Kateras: ‘Ik was natuurlijk opgewekt, want dit was voor mij en ik denk ook voor iedereen in het team hier het doel waar wij samen naartoe werkten. Je kan er altijd op gokken en hopen, maar het is niet jouw beslissing. Ik wilde niet gaan voorspellen wat er zou gebeuren, want dan verlies je de spanning van het moment.’

‘We hebben iets minder uitbundig gevierd’
Restaurant De Kas (Kamerlingh Onneslaan) – Michelinster en Groene ster behouden

Chef-kok Jos Timmer: ‘Vorig jaar toen we voor het eerst een ster kregen was het een grote verrassing en volgde er een zeer groot feest. Dit jaar hebben we iets minder uitbundig gevierd, maar we hebben wel een momentje gehad met het team. Wij maken iedere week een nieuw menu op basis van onze eigen tuinen in de Beemster en Amsterdam. Dat is wat ons restaurant zo bijzonder maakt. De tuinen zijn de ziel van ons restaurant.’

Tekst Tara Burnam Foto Vinekeles