Naast de haring is een bakje kibbeling de meest verkochte snack bij de viswinkel. Bij welke Amsterdamse specialist scoor je de lekkerste?

TOL & DE GEUS

Middenweg 52
Prijs
: € 1,90
Oordeel: Dit is een prachtige viswinkel waar Amsterdam trots op mag zijn. De zes grote malse en sappige stukken kabeljauw zijn mooi bruin gebakken en niet te zwaar gekruid. Ook de romige saus is uitmuntend. Hier hoeven we niet over te kibbel(ing)en: dit is de winnaar van deze test.

DE ZEEMEEUW

Meeuwenlaan 22
Prijs
: € 2,50 (100 gram)
Oordeel: Deze kraam vind je op de hoek Waddenweg/Meeuwenlaan. Tijdens het wachten bewonderen we de keurige vitrine en krijgen we alvast een voorproefje. Eigenaar Fred Berkenvelder is iemand die van zijn vak houdt. De kleine krokante stukjes kibbeling zijn subtiel gekruid en vormen een goede match met de zachtzure ravigottesaus.

VIS OP ZUID

Maasstraat 27
Prijs
: € 2,50 (100 gram)
Oordeel: Een goede kibbeling begint met een goed stukje vis. Check! De vers gebakken en dus gloeiend hete, knapperige kibbeling draagt een krokant papikajasje, die de smaak iets teveel bepaalt. Zalig ravigottesausje.

IJMUIDER VISHANDEL

Amstelveenseweg 198
Prijs: € 2,5o (100 gram)
Oordeel: Gevarieerde viswinkel, waarbij we de keuze krijgen uit warm maken in de magnetron of vers gebakken. Dat laatste, natuurlijk! Ondertussen kijken we verlekkerd naar het zalmtimbaaltje, de diverse patérondjes en de salades. De kibbeling is ook hier een krokante traktatie. Niet te vet, maar wel wat flauw.

CENTRALE VISHANDEL

Beethovenstraat 29
Prijs
: € 1,70 (100 gram)
Oordeel: In deze mooi en gezellige zaak staat een Gerda Smit look-a-like te bakken. Haar collega’s worden bijgepraat door buurtgenoten. Prima, recht-toe-recht-aan portie kibbeling, maar iets te vettig en taai.

VISHANDEL DICK TOL

Hugo de Grootplein 2
Prijs: € 2,10 (100 gram)
Oordeel: Hier wordt de kibbeling in de magnetron opgewarmd en is daardoor wat slapper en droger. Zeer origineel: zowel het beslag als de ravigottesaus bevatten stukjes ui en dat maakt ons nieuwsgierig naar de vers gebakken versie.