Volgens het CBS had 50 procent van de scholieren (15 tot 20 jaar) in 2018 bijbaantjes. Een gemiddelde student verdient 1600 euro per jaar en de populairste bijbaan is vakkenvuller. Maar met welke bijbaan verdien je het meest?

Horecawerk

Deze bijbaan is voor degene die niet vies is van hard werken. Bij het werken in de horeca komt veel meer kijken dan je misschien van buitenaf denkt. Het is niet alleen borden ophalen, maar ook omgaan met geld, gasten en glimlachen. Het voordeel aan dit bijbaantje is dat je naast je loon ook de nodige fooi kan opstrijken.

Tijdens de zomer is er ook veel vraag naar barmedewerkers op festivals. Leuk als je van de sfeer op festivals houdt!

Uurloon: €4,67*

Oppassen

Dit werk is ideaal, omdat je weinig hoeft te doen. Als je geluk hebt hoef je alleen de kinderen naar bed te brengen en kun je de hele avond Netflix kijken. Ben je niet zo van kinderen, maar hou je meer van dieren? Dan kun je ook pet sitter worden en oppassen op de huisdieren van anderen.

Uurloon: €5,76*

Straatverkoper

Je kent ze wel die straatverkopers die je op straat een abonnement willen aansmeren van een bekende krant of loterij terwijl je daar op dit moment echt helemaal geen tijd voor hebt. Toch verdient dit goed en dat komt mede door de verkoopbonussen die je kan opstrijken. In de zomer de ideale bijbaan als je de hele dag in de zon mag staan. Een vlotte babbel is wel een pre om te hebben.

Uurloon: €9,30*

Lees ook: Hier moet je van afblijven in Amsterdam!

Werken in de zorg

Een bijbaantje in de zorg verdient meer dan de meeste denken. Thuiszorgorganisaties zoeken vooral jongeren voor eenvoudige huishoudelijke werkzaamheden en ziekenhuizen zijn vaak opzoek naar scholieren die maaltijden klaarzetten of het archief bijwerken. Nadeel aan dit bijbaantje is dat het vaak lastiger is om te vinden dan de andere jobs in deze lijst.

Uurloon: € 9,42*

Bijles geven

Deze bijbaan is goed geschikt voor wanneer je zelf wilt bepalen wanneer je beschikbaar bent. Enige kennis van het vak is wel belangrijk en daarom worden er bij veel bijlesbedrijven hoge rapportcijfers gevraagd voor vakken.

Uurloon: € 10,-*

(Taxi)chauffeur

Voor deze bijbaan moet je vaak ouder zijn dan 21 jaar en minimaal 2 jaar je rijbewijs hebben. Dan kun je aan de slag als taxichauffeur. Wil je liever minder verantwoordelijkheid? Dan kun je ook nog aan de slag gaan als chauffeur van een bezorgservice.

Uurloon: €10,-*

*bij het uurloon is uitgegaan van het gemiddelde.

Tekst Boris van Leeuwen Foto Pixabay