Werkelijk o-ver-al heb je tegenwoordig een app voor. Op Facebook publiceren hardlopers met regelmaat de route van hun rondje Westerpark dat ze die ochtend hebben afgelegd, er zijn talloze stappentellers, nauwkeurige hartslagmeters en zelfs hydrocoaches die je eraan herinneren wanneer je een glaasje water moet drinken. Dan heb je ook nog een aantal to do-apps dat je aan je taken herinnert, de Stand Up Reminder die vertelt wanneer je op kantoor van houding moet wisselen en onderzoekers van het VU Medisch Centrum Amsterdam beweren zelfs dat je het beste kunt afvallen met allerlei apps op je telefoon.

Ik zat laatst tegenover zo iemand die, direct nadat we onze bestelling hadden doorgegeven aan de ober, haar telefoon erbij pakte en alles nauwkeurig invoerde wat ze zou gaan eten en drinken. Ondertussen legde ik maar even een woordje via Wordfeud en bekeek ik de aanbiedingen in de Picnic-app. ‘Weet je wat ik tegenwoordig ook doe?’ vroeg mijn tafelgenote. Ze had zich aangesloten bij United Wardrobe. Dat bleek niets meer of minder dan een ordinaire modemarktplaats te zijn waar je je oude, lelijke jasjes die al honderd jaar in je kast hangen kunt verpatsen. De app-omschijving formuleert het dan íets netter, zoals dat hoort in deze duurzame digitale tijd: ‘verkoop een mooi item dat een tweede leven verdient!’ Toen ze me haar scherm liet zien, zag ik dat ze ook meedeed aan IkPas, waarbij je de voordelen kunt ervaren van 30 of 40 dagen geen alcohol drinken en nutteloze badges kunt behalen, zoals ‘De kop is er af!’, ‘Al €30,- bespaard’ en ‘Ik heb voetbal gekeken’.

Lees ook: Amsterdams stel bij de All You Can Eat

We klagen allemaal dat we het zo druk hebben, moeten overwerken en dat we zoveel stress ervaren en we downloaden de ene na de andere onzinnige app die ons weer rust moet brengen door alles wat we doen te registeren. Er is bijvoorbeeld ook een app die je slaapritme bijhoudt en je gebrabbel opneemt ’s nachts. Die vond ik dan wel weer geinig, aangezien je daar overdag niemand mee lastigvalt en er ’s nachts ook geen hinder van ondervindt. Ik voegde deze Sleep Talk Recorder aan mijn app-collectie toe, want ik was toch wel benieuwd of ik in de nachtelijke uren net zoveel onzin uitkraam als overdag. ‘Deze app geeft je naast een mooie en overzichtelijke interface ook nog eens de mogelijkheid om opgenomen geluiden op te slaan en jouw eigen top tien te maken van de meest grappige geluiden die je hebt gemaakt in je slaap’, stond er als wervend jeuktekstje bij.

Die nacht heb ik nog nooit zó slecht geslapen, omdat ik steeds wakker werd om te checken of er al een opname was toegevoegd. Nadat ik tot drie uur ’s nachts had wakker gelegen, schrok ik ineens om half negen wakker en zag ik slechts één melding in mijn scherm staan. Ik hoopte eigenlijk op een ‘strange noise’, een ’partner talking’  of een ‘hahaha’ melding, waarbij ik dus mijn eigen gegrinnik had opgenomen. Vol verwachting  opende ik de app en las wat die ene melding van 04:51 uur inhield. ‘BRILLIANT FART’, stond er. Er stond echter niet bij van wie deze nachtelijke scheet vermoedelijk was en logischerwijs is daarover nu al dagenlang een huiselijke twist ontstaan. Hoog tijd dat er snel eens een Who Farted?-app wordt ontwikkeld…

Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine