‘Alsjeblieft, doe het niet’, zei voormalig eigenaar Theo Heuft tegen Anna van ’t Hek (32). Toch maakte zij een spraakmakende documentaire over het meest iconische en inmiddels al ruim 12 jaar gesloten bordeel ter wereld: Yab Yum.
Wat is jouw fascinatie met Yab Yum?
‘Als Amsterdammer geldt voor mij dat Yab Yum nog altijd een plek is waar heel veel schimmige verhalen over rondgaan, maar waarbij niemand kan of wil vertellen wat er nou écht is gebeurd in dat pand. Omdat het mijn fantasie bleef prikkelen, ging ik naar die verhalen op zoek.’
Van oprichter Theo Heuft tot manager Mitch, politiewoordvoerder Klaas Wilting en de gastvrouwen en barmannen van Yab Yum: hoe kreeg je het voor elkaar om hen te spreken te krijgen?
‘Dat was inderdaad heel ingewikkeld. Ik heb honderden betrokkenen gesproken die er absoluut niet meer over wilden of durfden te praten. Sommigen van hen wilden ook niet meer geassocieerd worden met Yab Yum. Toch is het me uiteindelijk gelukt om een paar mensen bereid te vinden om voor mijn camera plaats te nemen, waaronder de belangrijkste: voormalig eigenaar Theo Heuft. Ook hij wilde in eerste instantie niet meewerken. Hij nodigde me zelfs bij hem thuis uit om me te vertellen dat ik deze film écht niet moest willen maken. Hij schoof me een krantenartikel onder mijn neus van Martin Kok, die in 2016 in opdracht vermoord werd. ‘Kijk, dit gebeurt er met mensen die zich met dit soort zaken bemoeien. Alsjeblieft, doe het niet’, zei hij.’
Heeft de documentaire de antwoorden opgeleverd op de vragen die je had?
‘Ja en zelfs meer dan dat. Ik heb ook een heel ander beeld gekregen van het bordeelleven. Zoals zoveel mensen was ik daarvoor nogal bevooroordeeld. Het was niet zo dat ik neerkeek op prostitutie, maar ik was wel van mening dat het vak slecht is voor vrouwen en dat het niet goed is dat het zo in stand wordt gehouden in Amsterdam. Door met heel veel vrouwen te praten en andere bordelen te bezoeken kijk ik daar nu met meer empathie naar. Als vrouwen er zelf voor kiezen, zit er zelfs een feministische kant aan.’
Vind jij dat Yab Yum op de een of andere manier behouden moet blijven?
‘Ik zou het wel vet vinden als het museum wordt voortgezet, maar ik vrees dat het pand in de toekomst zal worden opgekocht door een projectontwikkelaar en het een hotel wordt. En misschien is het ook wel goed dat Yab Yum definitief vergaat en daarmee een mythe blijft.’
De documentaire Yab Yum is vanaf 25 februari te zien in de bioscoop en via Picl.
Interview Martijn van Stuyvenberg Foto’s Tess Vermeer, HALAL