Januari is doorgaans een redelijk grauwe maand. En nu we allemaal in lockdown zitten, is de behoefte aan wat kleur groter dan ooit. Met een beetje mazzel opent Intratuin Amsterdam zo snel mogelijk haar deuren. Deze maand kan je in ieder geval een beetje kleur geven via hun webshop.

 

Viburnum Bodnantense ‘Dawn’

Een goede manier om wat kleur op je balkon of in je tuin te krijgen, is door struiken te planten. Bijvoorbeeld de Viburnum Bodnantense ‘Dawn’. Deze struik groeit langzaam, dus hij is erg geschikt om in een pot op je balkon te houden. Hij bloeit erg lang en geurt lekker sterk. Verder bloeit hij eerst roze waarna de bloemen wit worden. Dit zorgt ervoor dat je niet op de bloemen uitgekeken raakt.

Toverhazelaar

Een andere heester, die erg geschikt is om je balkon of tuin wat op te vrolijken in de winter, is de toverhazelaar. In december krijgt hij op zijn dan nog kale takken prachtige, spinachtige bloemen. Je hebt verschillende varianten. De gele zie je het meest, maar je hebt ook een rode en een oranje ras.

Helleborus

Heb je het over winterbloeiers, dan denken de meesten meteen aan de kerstroos, de helleborus. Helleborussen bloeien erg lang. Zo bloeit de Niger Christmas Carol van oktober tot en met januari. Je kunt ze krijgen in waanzinnig veel verschillende kleuren, dus voor ieder wat wils. Ze bloeien vooral bij zacht weer, net iets boven de 0 graden in de volle zon. Je kunt in november het oude, lelijke blad van de plant verwijderen zodat de bloemen in januari beter tot hun recht komen.

Winterjasmijn

Als je een kale muur hebt die je in de winter wat wilt opvrolijken, dan is het leuk om daar een winterjasmijn tegenaan te leiden. De winterjasmijn houdt niet van de volle zon, dus plant haar tegen een muur op het oosten of noorden. De winterjasmijn heeft een beetje hulp nodig om langs je muur te groeien, want ze kan zichzelf niet vasthouden. Leid haar daarom met een rekje naar boven. De bloeiperiode is van december tot februari. Verder is ze niet veeleisend als het gaat om grondsoort, lekker makkelijk dus!

Violen

Wat natuurlijk altijd leuk is, is een balkonbak vol violen. Violen zijn misschien niet superorigineel, maar ze zijn wel heel gezellig! Je kunt ze krijgen in ongeveer alle kleuren van de regenboog en ze zijn niet veeleisend. Als de vorst optreedt, stoppen ze even met bloeien. Zodra de temperatuur weer wat oploopt, gaan ze gewoon weer door waar ze gebleven waren. En wist je dat je biologische violen kunt gebruiken voor in een salade?