Wat een feest: Mokum Magazine viert zijn 100ste editie! Voordat je nu naar de winkel rent om een mooie bos bloemen te kopen voor de redactie geeft Intratuin Amsterdam je een aantal tips waar je op moet letten als je een boeket uitzoekt.

Kleurstelling

Een boeket kan van heel bont tot ton sur ton kleuren worden gemaakt. Ton sur ton is een arrangement met oplopende kleuren. Een bont boeket is erg mooi, maar kan wel wat druk ogen. Als je liever een boeket in huis haalt dat meer bij je interieur past, is een ton sur ton boeket dus meer geschikt.

Het seizoen

Snijbloemen zijn seizoensgebonden producten. Oké, je kan tegenwoordig het hele jaar door bijna elke bloem krijgen, maar dat is niet altijd zo geweest. Bloemen die je buiten het seizoen om koopt, zijn meestal geïmporteerd en over het algemeen dus ook duurder. Daarbij geeft de bloem dan niet de juiste sfeer. Bij het voorjaar horen nou eenmaal voorjaarsbloeiers en bij het najaar de najaars- en winterbloeiers.

Gemengd boeket of plukboeket

Bij een plukboeket gebruik je niet veel groen. Deze boeketten vallen in de vaas wat uit elkaar en hebben meer lucht. Ze zijn modern en worden overal afgebeeld. Maar dat is niet altijd zo geweest. Als je bijvoorbeeld een boeket koopt bij een benzinestation, vind je vaak nog gemengde boeketten. Die lijken voller door het groen wat er in zit. Maar ook bruidsboeketten en rouwwerk bevatten nog veel groen. Je kunt er ook voor kiezen om een monobos in een vaas te zetten. Dit zijn alleen maar dezelfde bloemen, bijvoorbeeld tulpen of rozen. En wat steeds meer mensen doen, is kiezen voor enkel een mooie bloesem in een vaas.

Lees ook: Intratuin Amsterdam: zo krijg je een vogelvriendelijke tuin!

Een eyecatcher

Zeker als je een plukboeket samenstelt, is het belangrijk om met eyecatchers te werken. Dit zijn grotere units dan de andere bloemen en maken van een toch wat luchtiger boeket iets speciaals. Denk aan een bloesemtak in maart, of aan een mooie amaryllis in december. Het hoeft eigenlijk niet eens een bloem te zijn. Gewoon een houten tak of een mooi gras kan – zeker in het najaar – wonderen doen.

Vaas

Zoals de schoenen de man maken, zo maakt de vaas het boeket. Vaak zijn vazen transparant, maar er zijn ook heel mooie gekleurde vazen. Niet alleen zijn er verschillende kleuren, maar er zijn ook erg veel verschillende vormen te krijgen. De vorm van je vaas is best belangrijk bij het samenstellen van je boeket. Een plukboeket moet een niet te grote opening hebben, want dan valt het boeket teveel uit elkaar. Maar de opening kan ook weer niet te smal zijn, want dan krijgt je boeket geen lucht en wordt het een soort raketvorm. Overigens zien we dat vazen wel steeds meer worden gebruikt als styling object.

Tuinman Timme

Beste Timme,
Ik lees Mokum Magazine al jarenlang met heel veel plezier. Elke maand vraag ik mij na het lezen van de Intratuin-rubriek af: hoe ziet de tuin van de vakman zélf er eigenlijk uit? Wat is jouw persoonlijke smaak en kom jij thuis nog aan tuinieren toe?
Jette

‘Nee, helaas kom ik niet veel aan tuinieren toe in mijn eigen tuin. Ik heb mijn tuin ook nog niet zo lang. Maar ik ben een plan aan het tekenen voor mijn eigen tuin en volgend voorjaar ga ik daarmee beginnen. Het wordt een wilde tuin, oftewel: een tuin met veel inheemse planten en wat meer wildgroei. Dat vind ik zelf heel mooi omdat het dichterbij een natuurlijke situatie komt dan een ander soort siertuin. Daarbij is het duurzamer, komen er meer beestjes (zoals vlinders) op af en is het in onderhoud minder werk. Alleen maar pluspunten dus!’

intratuin Amsterdam