Waarom een vogelvriendelijke tuin of balkon? Vogels helpen bij het evenwicht met insecten (denk aan de eikenprocessierups), bestuiven planten, verspreiden zaden, zijn een deel van de schoonmaakploeg van de natuur – en dus zijn goed voor onze gezondheid.

Help ook de vogels!

Vogels zijn erg belangrijk voor hun omgeving, maar ook voor ons. Toch wordt het voor vogels steeds moeilijker om in steden voldoende voedsel en broedplaatsen te vinden. Dat komt door de verstening van de publieke ruimtes in de stad en doordat steeds meer mensen voor een strakke tuin met veel harde materialen en weinig planten kiezen. Maar wij, de mens, zijn bijvoorbeeld ook een deel van dit ecosysteem. Het is van belang dat we de vogels tegemoetkomen. Dat hoeft niet te betekenen dat je een wilde tuin moet aanleggen (mág natuurlijk wel, graag zelfs), maar met een paar aanpassingen in de tuin of op je balkon komen we al een heel eind.

Voedselaanbod

Het aanbod van voedsel is belangrijk om vogels naar je tuin of balkon te lokken. Om vogels te helpen en in je tuin of op je balkon te krijgen, is het van belang dat ze het hele jaar een vorm van voedsel tot hun beschikking hebben. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van voedersilo’s. Het plaatsen van de juiste struiken en planten is de meest natuurlijke oplossing. Naast voedsel brengen struiken en planten ook andere voordelen met zich mee, zoals nestgelegenheden en privacy van je buren. Iedere vogelsoort heeft een ander dieet. Door variatie aan te brengen in je tuin zal er voor veel soorten wat te vinden zijn. Als je weinig ruimte hebt en niet van alles en nog wat kan neerzetten, kijk dan of je in de buurt vogelsoorten herkent, zodat je kan uitzoeken wat ze het lekkerst vinden. Plant daarna de meest geschikte soorten. Belangrijk hierbij is ook dat de planten op verschillende tijden door het jaar heen bloeien en/of zaden of bessen dragen. Vogels eten vaak insecten en het planten van insectenlokkende planten zorgt dan ook voor een natuurlijke voedselbron. Ook zijn er tegenwoordig veel insectenlokkende zaadmengsels om te zaaien.

Lees ook: Intratuin Amsterdam | Een watervriendelijke tuin

Wateraanbod

Vogels hebben dagelijks water nodig om te drinken maar ook om in te badderen. Een vijver met een ondiep gedeelte (geen rechte randen maar geleidelijke) of een vogelbadje voldoet prima en zorgt voor een mooi gezicht. Zorg dat je het water regelmatig ververst en plaats het vogelbad of vijvertje op een veilige plek zodat de vogels hun omgeving goed in de gaten kunnen houden.

Beschutting en broedgelegenheid

Vogels hebben beschutting nodig om in te schuilen tegen vijanden en slecht weer, maar ook om zich in te nestelen. Je kan die beschutting bieden door het plaatsen van een haag, maar klimplanten tegen een schutting of wand in je tuin of balkon laten groeien maakt de omgeving ook al een stuk dier-/vogelvriendelijker. Haag- en klimplanten zorgen voor voedsel (bessen en/of insecten) en bescherming, met name haagplanten met doorns (bv. meidoorn) bieden goede bescherming. Ook struiken als vuurdoorn, jeneverbes en taxus zijn geschikt. Als je geen ruimte hebt voor teveel planten is het ophangen van een vogelhuisje een perfecte oplossing.

Vogelhuisjes

Voor het aanschaffen en ophangen van een vogelhuisje is een aantal factoren van belang. Bedenk allereerst welke vogelsoort je wilt aanspreken. Elke soort heeft specifieke eisen aan bijvoorbeeld de opening van het huisje, of de diepte. Op welke plek je het huisje kan hangen? Het liefst zo ver mogelijk bij een terras of andere drukte vandaan, zodat de vogels niet gestoord worden door ons. De richting waarin het huisje hangt (noordoost tot zuidoost) is wenselijk, omdat ze dan het meest beschut zijn tegen de wind. De hoogte waarop het huisje moet hangen verschilt per soort. De meeste huisjes kunnen het beste op een hoogte van 1m80 – 2 meter. Zo hangen ze veiliger voor katten en hebben de vogels een goede invliegroute. Een merel, winterkoninkje of roodborstje nestelt graag lager bij de grond en houdt dus van een beschut huisje op een maximale hoogte van +/- anderhalve meter.

Tuinman Timme

Beste Timme,
De één zegt dat je in de herfst je planten helemaal níet (meer) hoeft te bemesten omdat je planten daar niets aan zouden hebben, terwijl de ander het daar totaal niet mee eens is. Wat is wijsheid?
Trudy

‘Of je moet bijmesten is afhankelijk van het soort vegetatie dat je wilt bemesten. Over het algemeen zeg ik: geef de planten in het vroege voorjaar en de zomer voeding, dan zitten ze in hun groei- en bloeiseizoen en kunnen ze extra energie gebruiken. Maar soorten als buxus, gazon- en klimrozen bijvoorbeeld kunnen ook in het najaar worden bijgemest.’