Als baby lag Oos Kesbeke al in zijn luiers tussen de augurken. Niet verwonderlijk als je opgroeit in een familie die groot is geworden in fijne tafelzuren. Kesbeke is een begrip. En de vierde generatie staat alweer in de startblokken om met passie het ambacht uit te dragen.

Hij praat over zijn producten alsof het dierbare geliefden zijn. En dat zijn ze ook. Neem nu de échte Kesbeke augurken. ‘We plukken ze met de hand, vegen ze schoon, stoppen ze in bad, drogen ze en vertroetelen ze met speciale kruiden en specerijen’, schrijft Oos op de site van het familiebedrijf. Daarna gaan ze, met zorg, in een frisse pot. ‘Voorzichtig, zodat ze mooi in vorm blijven. Dan mogen ze ook nog even rusten.’ Alles voor die unieke smaak.

De grondlegger van de dynastie, grootvader Charles, begon in 1948 zijn eigen bedrijf in een keldertje aan het Waterlooplein. Oos: ‘Hij was uit Zeeland naar Amsterdam gekomen, om hier zijn geluk te beproeven. Via de pastoor van de Mozes en Aäronkerk kon hij aan de slag bij een inlegger. Niet lang daarop begon hij voor zichzelf.’

Lees ook: Zo Vader, Zo Zoon: Oos Kesbeke en zijn zoons Camiel en Silvian

In al die jaren is er veel veranderd. Opa Charles pasteuriseerde nog, bij gebrek aan beter, in vuilniszakken die hij op en rondom de markt vond. Zijn handel sleet hij niet zelden in het café. Zo’n stukje zuur deed het altijd goed bij de borrel. Het unieke aan Kersbeke? ‘Onze heel eigen smaken’, zegt Oos meteen. ‘En we zijn een innovatief bedrijf, anders wordt het saai. Er is nu bijvoorbeeld veel vraag naar kimchi. Dat is echt een aparte tak van sport. We zijn erin geslaagd om een authentieke kimchi te maken, die houdbaar is en niet in de koeling hoeft. Je moet altijd blijven vernieuwen. Zo brengen we ook ‘Babe’ op de markt, onze babyvoeding. Daarvoor gebruiken we superfoods. Het is biologisch, duurzaam en niet gesteriliseerd, maar gepasteuriseerd. Echt revolutionair.’ Uren kan hij praten over het ambacht en het hele proces tot in de pot. ‘Die potten, en ook ons logo, geven ons bedrijf een eigen smoel. Ze worden zelfs hergebruikt als pennenbak of om er een kaarsje in te branden. Tot aan de Côte d’Azur.’

Meer weten over Kesbeke? Check www.kesbeke.nl
Check seizoen 1 van De Augurkenkoning op Videoland.

Interview Corrie Verkerk Foto RTL/Tom Cornelissen