Is er iets lekkerder dan kaasfondue in de winter? Dit zijn de beste adresjes van Amsterdam. Laat je brood niet in de pan vallen! Waarom niet? Dat lees je onderaan dit artikel.

Eetcafé van Houten (Houtmankade 9)

De kaasfondue van Café ’t Blaauwhooft werd door Het Parool bekroond als de lekkerste kaasfondue. De eigenaren sloten afgelopen zomer de deuren, begonnen met Eetcafé van Houten een nieuwe zaak en namen de prijswinnende kaasfondue mee!

Fondue en Fondue (Overtoom 415)

Deze zaak bestaat nu zo’n 9 jaar en is ondertussen een begrip in 020 geworden als het om lekker eten, gezellige ambiance en prima service gaat.

Café Bern (Nieuwmarkt 9)

Volgens de eigen site een café met een goede keuken. Daar zijn wij het roerend mee eens!

Bistrot des Alpers (Utrechtsedwarsstraat 141)

Als je hier binnenstapt bevind je je meteen in de Alpen. Deze Franse Bistro serveert heilige fondue!

Lees ook: De lekkerste boerenkool van 020

Het Karbeel (Warmoesstraat 16)

Het Karbeel is sinds 1977 een gerenommeerd kaasfondue restaurant. Hier wordt ‘ie op Zwitserse wijze gemaakt en dat zorgt voor een ware smaaksensatie.

Restaurant Smelt (Runstraat 12)

Volgens Parool-recensent Mara Grimm benadrukte is het een groot voordeel dat de menukaart een scala aan eenpersoonsporties biedt. Hierdoor heb je de mogelijkheid om met twee of meer tafelgenoten diverse varianten te proeven.

Café Maxwell (Beukenplein 27)

Fijne bediening, ontspannen plek en je kan heerlijk zitten op relaxte stoelen. Naast heerlijke kaasfondue koken, organiseren zij iedere maandagavond een Pub Quiz met miss Jocelyn en regelmatig gezellige thema-avonden.

Kaas weetjes

Er werd ruim 7000 jaar geleden al kaas bereid.

Voor 1 kilo kaas heb je wel 10 liter koeienmelk nodig.

Een van de duurste kazen ter wereld kost maar liefst €1000 per kilo.

Nederland is een van de landen die de meeste kaas exporteert ter wereld.

Het is verboden om tijdens het fonduen je vork op de rand van het pannetje af te tikken of langs de rand van het pannetje af te vegen.

Pas tijdens het kaasfonduen ook goed op dat je je broodje niet verliest! Volgens de traditie staat daar namelijk een straf op. Degene die in de strip Asterix & Obelix zijn stukje brood in de fondue liet vallen kreeg maar liefst 5 stokslagen. Verloor je je broodje een tweede keer, dan kreeg je 20 zweepslagen. Wist je zelfs een derde keer je broodje te verliezen, dan werd je met gewichten aan je voeten in het meer van Genève gegooid. Mocht jij gaan fonduen, doe dan maar gewoon afwassen als straf…

Tekst Boris van Leeuwen Foto Unsplash