Ze is zangeres, tekstschrijver, food-columniste, er komt een clubtour aan en ze heeft sinds kort haar eigen kookprogramma. Karsu (31) is van alle markten thuis.

It’s Karsu all over the place!

‘Ja, maar ik zie er wel een rode draad in. Het heeft allemaal met ingrediënten te maken. Dat kunnen instrumenten zijn, of liedjes waarmee ik een concert in elkaar zet en in mijn kookprogramma heb ik létterlijk ingrediënten nodig.’

Waarom ben je zo enthousiast over de Turkse keuken?

‘Het is ontzettend divers en er is voor ieder wat wils. Van vlees tot vis en van vegan tot vegetarisch.’

Welke eetgelegenheden in Amsterdam raad je aan om de smaak van Turkije te proeven?

‘Omdat ik vaak naar Turkije ga, eet ik vrijwel nooit in een Turks restaurant in Amsterdam. Ik hoor wel goede verhalen over Ali Ocakbaşı (Herengracht 558, red.).’

Wat zou jij voor onze redactie bereiden als we allemaal bij jou thuis komen eten?

‘Mezze, oftewel Turkse tapas. Het bestaat uit kleine gerechtjes, die samen een mini proeverij vormen door de Turkse keuken. Ik gooi de hele tafel vol!’

Qua optredens heb je een moeilijk jaar achter de rug. Hoe blik je positief vooruit?

‘Ik kijk mega uit naar het najaar. Die tour móet doorgaan. Ik ga het hele land door, langs de popzalen. Op 23 december sluit ik de tour af in de grote zaal van Paradiso. Ik heb weer heel veel zin in real life concerten.’

Al jarenlang roept Mokum Magazine dat jij naar het Songfestival moet. Wat is hiervan de status?

‘Je moet er natuurlijk wel voor gevraagd worden, maar ik sta er – zoals jullie weten – voor open en ik ben goed bereikbaar, haha.’

Karsu’s recept
Börek

Ingrediënten:

Bladerdeeg
Turkse witte kaas
Dille
Chilivlokken
Mix van één ei, drinkglas yoghurt en een half glas zonnebloemolie

Bereidingswijze:

‘Het bladerdeeg laat je op kamertemperatuur komen. Snijd de dille fijn. Meng deze met de kaas en chilivlokken door elkaar. De hoeveelheid kan je op gevoel en smaak doen. De binnenkant van het deeg besmeer je vervolgens met het kaasmengsel. Je laat 1 centimeter aan de zijkant vrij. Mix ei, yoghurt en zonnebloemolie tot een substantie in een diepe kom. Doe de helft nu over de kaasmengsel. Hierna vouw je het bladerdeeg dubbel en smeer de rest van de mix over het bladerdeeg (dan wordt het mooi goudbruin). Bak ze vervolgens zo’n 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Afiyet olsun (eet smakelijk)!’

Karsu’s Turkse Keuken is elke werkdag om 18:00 te zien op 24Kitchen

Interview Boris van Leeuwen Foto’s 24Kitchen